Първо посещение на чуждестранен външен министър във Вашингтон при новата американска администрация

Подобно на републиканеца Помпейо, демократът Блинкън също не отговори на журналистическите въпроси

Антъни Блинкен и Луиджи Ди Майо
Антъни Блинкен и Луиджи Ди Майо Източник: RT

Италия е първата страна, чийто министър на външните работи посети Вашингтон при новата американска администрация - близо три месеца след влизането в Белия дом на президента Джо Байдън, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва по този повод, че дипломатическите пътувания постепенно се възобновяват, въпреки пандемията от новия коронавирус. Италианският външен министър Луиджи Ди Майо се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по случай 160-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Блинкен каза пред журналисти, че ще обсъди с Ди Майо ситуацията в Афганистан, Украйна и Либия, а също пандемията и климатичните промени.


Новият държавен секретар на САЩ направи кратко изявление за медиите, за разлика от своя предшественик на поста Майк Помпейо, който обикновено не говореше пред камерите, приемайки чуждестранни посетители в Държавния департамент. Но подобно на републиканеца Помпейо, демократът Блинкен също не отговори на журналистическите въпроси, отбелязва БТА. Във Вашингтон Ди Майо има предвидени срещи със съветника в Белия дом по медицинските въпроси Антъни Фаучи и с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, които са от италиански произход.


Администрацията на новия президент на САЩ се въздържа от дипломатически посещения, за да даде пример при спазването на противоепидемичните мерки. Но след няколко видеоконференции държавният секретар започна да пътува, като днес започва тридневно посещение в Брюксел. В петък президентът Джо Байдън ще посрещне за първи път чуждестранен лидер в Белия дом - японския премиер Йошихиде Суга, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени