Първото коалиционно споразумение на Ликуд, партията на бившия израелски премиер Бенямин Нетаняху, е с крайнодясната партия "Силен Израел"

Споразумението не предвижда цялостно и окончателно формиране на ново правителство, но дава на крайния националист Итамар Бен-Гвир, лидер на "Силен Израел", министерството на полицията и място в кабинета по въпросите на сигурността

Итамар Бен-Гвир
Итамар Бен-Гвир Източник: Yandex

Ликуд, партията на бившия израелски премиер Бенямин Нетаняху, на когото е възложено да състави новото правителство, подписа първото си коалиционно споразумение с крайнодясната партия "Силен Израел", предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Ликуд.

 

Споразумението не предвижда цялостно и окончателно формиране на ново правителство, но дава на крайния националист Итамар Бен-Гвир, лидер на "Силен Израел", министерството на полицията и място в кабинета по въпросите на сигурността.

 

"Направихме голяма стъпка тази вечер към постигането на пълно коалиционно споразумение, към сформиране на изцяло дясно правителство", се казва в изявление на Бен-Гвир.  Ликуд, партията на Нетаняху, и нейните религиозни и крайнодесни съюзници постигнаха убедителна победа на изборите в Израел на 1 ноември, с което поставиха край на продължилата почти четири години политическа нестабилност в страната. Неговите усилия за бързо съставяне на правителство обаче срещнаха пречки и преговорите с коалиционните партньори се проточиха.

 

Очаква се новото израелско правителство да е най-дясното в историята на страната и това да принуди Нетаняху да поддържа баланс между коалицията и западните си партньори. Бен-Гвир е осъждан през 2007 г. за подбуждане към антиарабски расизъм, за подкрепа на тероризъм и активизъм, насочен срещу ЛГБТ-общността. Той твърди, че вече не настоява за експулсиране на всички палестинци, а само на тези, които смята за предатели или терористи. Бен-Гвир е един от заселниците на Западния бряг, който Израел окупира през войната от 1967 г., и е противник на възможността палестинците да имат своя държава.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени