ПАСЕ клекна на Москва

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отклони поправката, която Украйна внесе и която предвиждаше отказ от ратификацията на пълномощията на руската делегация

ПАСЕ
ПАСЕ Източник: Zonanews

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резоляция, с която потвърди пълномощията на руската делегация в асамблеята, отказвайки се да въведе санкции срещу нея. "За" тази резолюция, кято беше внесена от австрийския преддставител Щефан Шенах, гласуваха 107 членове на асамблеята, "против" бяха 36, 24 се въздържаха. Руските делегати не участваха в гласуването. 
ПАСЕ отклони поправката, която Украйна се опита да наложи, предвиждаща отказ от ратификация на пълномощията на руската делегация. По-рано през деня мониторинговият комитет на асамблеята също отклони украинските поправки.  В резолюцията се признава, че Русия е нарушила цяла поредица от задължения пред Съвета на Европа и през последните месеци е влошила ситуацията. В частност, в документа се критикуват поправките в руската конституция, които позволяват да се игнорират решенията на Европейския съд по правата на човека, поправките, които позволяват на парламента да влияе на Конституционния съд, поправките, които потвърждават анексията на Крим.

ПАСЕ осъжда и авторитарните тенденции в Русия, ужесточаването на правилата, които ограничават свободата на събранията, борбата с неправителствените организации. Отделен раздел е посветен на отравянето на Алексей Навални и смазването на последните протести в негова подкрепа. Пълномощията на руската делегация в ПАСЕ бяха прекратени през април 2014 г. във връзка с анексията на Крим. През юни 2019 г. част от членовете на асамблеята възстановиха тези пълномощи, като приеха решение да не се позволява ограничаването на националните делегации в основните им права. Украйна тогава обжалва това решение, но загуби.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени