Печалбите от замразените руски активи отиват за Украйна

Комисията също така е предложила да се повишат митата за вноса на зърнени и маслодайни култури от Русия и Беларус

Европейската комисия в Брюксел
Европейската комисия в Брюксел Източник: Wikimedia Commons

"Има силна подкрепа за използването на печалбите от замразените руски активи за военна помощ за Украйна" - това увериха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. 

 

Макар с приетите заключения да съществува текст, според който военната помощ ще бъде осигурявана при пълно зачитане на сигурносtта и политиката на отбрана на някои страни членки и като се вземат предвид интересите в областта на отбраната на всички страни-членки, и Мишел, и Фон дер Лайен заявиха, че европейските лидери са изразили силна подкрепа на предложението на върховния представител Жозеп Борел за печалбите от замразените руски активи. 

 

Фон дер Лайен каза, че ако се действа максимално бързо, първата сума от 1 милиард евро може да бъде изплатена още на 1 юли, а за цялата година могат да бъдат осигурени около 3 млрд. евро и още по толкова през следващите.

 

Комисията също така е предложила да се повишат митата за вноса на зърнени и маслодайни култури от Русия и Беларус. Фон дер Лайен се мотивира така:

 

"Това ще предотврати дестабилизирането на пазара на тези продукти от руското зърно, ще спре Русия от използването на приходите от износа на тези стоки в ЕС и ще гарантира, че незаконният руски износ на откраднато украинско зърно няма да влиза на европейския пазар". 

 

Лидерите приеха заключения в областта на отбраната, в която настояват да се преодолее фрагментирането на отбранителната индустрия между страните членки, да се харчи по-добре чрез общи поръчки и да има по-добро взаимодействие между въоръжените сили, предаде БНР.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени