Пендаровски: Предложението на Париж е приемливо, няма съгласие за българите в конституцията

ВМРО-ДПМНЕ отхвърли френското предложение

Стево Пендаровски
Стево Пендаровски Източник: Instagram

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него. Той направи изявление след заседание на Съвета за национална сигурност в Скопие и призова правителството на РСМ да одобри предложението на френското европредседателство, с което да се преодолее ветото на България и да стартират преговорите с Брюксел.

 

"Решението да се приеме предложението няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически провал. Според мен това е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция и затова според мен на този етап предложението е приемливо", каза той.

 

Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност - с модифицираното предложение вдигаме българската блокада, оставаме на европейския път, заяви той. Македонската идентичност не е потъпкана в преговорната рамка и има чиста формулировка за македонския език, добави президентът на РСМ. 

 

Историята не става част от условията в преговорната рамка, каза още Пендаровски:

"Историята не е изискване и има само едно изречение и в предложението, и в протоколите, че историческата комисия трябва да има между 8 и 12 заседания годишно".

 

"Предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал....Предложението е приемливо за мен на този етап", казва Пендаровски.

 

По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в конституцията. Никой в Северна Македония не е против влизането на българите в конституцията, но поляризацията на обществото прави невъзможно събирането на две-трети мнозинство за конституционни поправки, заяви Пендаровски.

 

"Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не твърдя, че с преговорите през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, но нямаше да има съдържание, а детайли", добави той.

 

Посочвайки, че това е максимумът, който Скопие може да постигне като страна-кандидат, Пендаровски се противопостави и на твърдението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че с предложението македонците ще бъдат асимилирани.

 

Свиканото от Пендаровски заседание на Съвета за сигурност беше част от широките консултации по така нареченото френско предложение. В Скопие се проведе и среща, посветена на предложението, между премиера Димитър Ковачевски и лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

Мицкоски е помолил Ковачевски да не приема френското предложение, а в замяна да оттегли искането си за предсрочни парламентарни избори, или пък от преговорната рамка да бъдат премахнати частите с вписването на българите в конституцията, годишните прегледи на напредъка и позоваването на втория протокол между България и Северна Македония.

 

Това заяви самият Мицкоски на пресконференция днес след срещата с премиера на РСМ:

"Предложих на Ковачевски да отхвърли това предложение, а аз да оттегля от искането за предсрочни избори. Ще вложа целия капацитет на ВМРО-ДПМНЕ, за да помогне на правителството във всички предизвикателства, енергийни, хранителни предизвикателства, сигурност, а през пролетта ще седнем и ще направим преоценка. Това е преговорна рамка, с която или се асимилираме и побългаряваме в ЕС, или никога няма да бъдем част от ЕС", каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

 

От своя страна премиерът Димитър Ковачевски не отговори категорично дали отхвърля или не предложението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, но посочи, че идентичността и езикът не са застрашени.

 

"Време е за мъдри решения, трябват ни трезви глави и държавническо поведение", заяви Ковачевски. Той определи резултатите от консултациите като "добри", апелира за правилна интерпретация на документа и определи френското предложение като "единствена възможност" за постигне на стратегическата цел за членство в Европейския съюз.

 

ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна партия в РСМ. Тази вечер тя  организира протест пред сградата на правителството в Скопие срещу предложението на френското европредседателство.

 

Източник: БНР

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени