Пентагонът: Иран се провали в опита си да изведе сателит в космоса на 12 юни

Последното изстрелване на Иран в космоса се е състояло през април 2020 г.

Иран се провали в опита си да изведе сателит в космоса на 12 юни
Иран се провали в опита си да изведе сателит в космоса на 12 юни Източник: Twitter

Иран се е провалил в опита си да изведе сателит в космоса в началото на юни и очевидно планира ново изстрелване според Министерството на отбраната на САЩ и изображения на иранския космически център в провинция Семнан, информира "Франс прес".

 

"Космическото командване на САЩ е наясно с провала на изстрелването на ракета от Иран, което се случи рано сутринта на 12 юни", отбеляза говорителят на Пентагона Урия Орланд. Не беше предложено обяснение защо изстрелването се е провалило, а Иран отхвърли разпространената информация за провал, като заяви, че сателитите му остават на земята.

 

"Двата сателита на министерството на далекосъобщенията (Нахид и Парс) са към космическата организация", посочи министърът на телекомуникациите на Иран Мохамад Джавад Азари Джахроми, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА. "Видях по новините тази сутрин, че те са били изстреляни преди 10 дни", каза той.

 

Американски информационни агенци цитират експерти от Института за международни изследвания Middlebury в Монтерей, Калифорния, които посочват, че сателитни снимки на космодрума "Имам Хомейни" в Семнан показват, че в близко бъдеще ще бъде направен нов опит за изстрелване. Снимки от 19 и 20 юни на Planet Labs показват резервоари за гориво и поддържащи превозни средства, изглеждащи готови за изстрелване, казаха експертите от Middlebury.

 

Орланд уточни, че последното изстрелване на Иран в космоса се е състояло през април 2020 г., поставяйки в орбита микросателита NOUR-1. Но от самото начало американските власти заявиха, че сателитът изглежда има проблеми. "Нашите постоянни наблюдения върху този обект обаче показват, че той е неконтролиран и не работи", допълни Орланд.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени