Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ на стойност 275 милиона долара

С тази помощ на стойност 275 милиона долара, общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари вече е за близо 18 милиарда долара

Джон Кърби
Джон Кърби Източник: Wikimedia Commons

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

 

Източниците казаха, че в този пакет, който се очаква да бъде обявен днес, няма нови големи оръжия. Тази американска военна помощ е насочена към попълване на запасите с хиляди боеприпаси за оръжейни системи, които са вече там, включително за Високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна вече използва успешно в контраофанзивата си срещу Русия.

 

Новата помощ се изпраща в момент, когато федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.

 

Планът, обявен вчера от Държавния департамент, отбелязва, че отчетността за оръжията е особено трудна по време на активни бойни действия, когато няма голямо американски присъствие на терен.

 

Американски служители постоянно получават въпроси от членове на Конгреса за това как администрацията следи къде отиват оръжията за милиарди долари, които бяха изпратени на Украйна през тази година.

 

Администрацията обаче не е склонна да разкрива подробности от работата си по въпроса от съображения, свързани със състоянието на конфликта и опасения, че така може да насочи потенциални контрабандисти към потенциални техники за укриването им.

 

Планът от три компонента включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инициативи за засилване на американския и украинския надзор върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и подобряване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, за да се бори срещу злоупотребата с оръжията и да предотвратява възможен трафик на оръжия.

 

До момента засиленото търсене на оръжия на бойното поле от страна на Украйна изглежда възпрепятства достигането до черния пазар на малки оръжия, преносими системи за ПВО и противотанкови оръжия като преносимата ракетна система "Джавълин".

 

Посочва се, че главният проблем е оръжия да не попаднат в ръцете на руските сили при техни настъпления и това, че Москва може да ги използва за разработване на контрамерки или за провеждане на операции под фалшив флаг.

 

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза вчера пред журналисти, че в началото на следващия месец САЩ ще доставят на Украйна дългоочакваните усъвършенствани системи за ПВО НЕЙСАМ (NASAM) и ще обучават войници как да си служат с тях. 

 

Остин каза, че в момента способностите за противовъздушна отбрана остават най-важни за Украйна.

С тази помощ на стойност 275 милиона долара, общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари вече е за близо 18 милиарда долара.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени