Пентагонът: Разрешаваме на Украйна да удря Русия с ракети с голям обсег ATACMS

Украйна ще може да нанася удари дори по "зоната за сигурност" на територията на Русия, откъдето окупаторите нанасят ракетни удари

Украйна може да удари Руската федерация с американски оръжия с голям обсег
Украйна може да удари Руската федерация с американски оръжия с голям обсег Източник: Колаж/Главред

САЩ позволиха на украинските военни да използват ракети с голям обсег за нанасяне на удари по територията на Руската федерация не само в близост до Харковска област. Това заяви говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър, съобщава АП.

 

Америка разбира, че руските окупатори атакуват Украйна с ракети и ракети "Шахед" от така наречената "зона за сигурност" вътре в Руската федерация.

 

"Тъй като виждаме, че тези сили провеждат такива операции през границата, обяснихме, че Украйна може и има право да открие огън в отговор, за да се защити", каза Райдър.

 

В същото време САЩ твърдят, че политиката на страната не се е променила и тя не е нова.

"Тук не става въпрос за география. Говорим за здрав разум. Ако Русия атакува или ще атакува Украйна от нейна територия, има смисъл да се позволи на Украйна да нанесе удар по силите, които я удрят от чужбина", заяви говорителят на армията майор Чарли Диец.

 

Също така на украинските войски беше разрешено да използват американски системи за противовъздушна отбрана, за да нанасят удари по руски самолети, дори ако те са в руското въздушно пространство и се готвят да обстрелват Украйна.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени