Пентагонът създава специален департамент за подкрепа на Украйна, базиран в Германия

"С тази стъпка "се създава формална структура за сигурност, на която могат за разчитат нашите съюзници и партньори", казва Джеймс Ставридис

Джон Кърби
Джон Кърби Източник: Wikimedia Commons

Министерството на отбраната на САЩ смята да създаде отделна структура, която ще координира военната помощ за Украйна, съобщи The New York Times.

 

Отбелязва се, че новия департамент ще бъде  разположен в американска военна база в Германия, а неговият началник ще бъде генерал. Този мисия в Германия ще оптимизира системата за обучение и оказване на помощ, която САЩ и съюзниците създадоха след започването на руската инвазия, се казва в публикацията.

 

В департамента ще работят около 300 служители. Новото подразделение е знак, че САЩ очакват руската заплаха за Украйна и съседите й да продължи още много години, отбелязва The New York Times.

 

Пълният план за създаването му вече е предаден на министъра на отбраната на САЩ.  По думите на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис, с тази стъпка "се създава формална структура за сигурност, на която могат за разчитат нашите съюзници и партньори по отношение на обучението и доставките на тяхно оборудване за украинците".

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени