Пентагонът: Танковете Abrams ще помогнат на украинците да изменят ситуацията на бойното поле

От американското МО са убедени, че изтребителите сега биха били по-малко ефективни

Танк "Ейбрамс"
Танк "Ейбрамс" Източник: Pixabay

Ген.-лейтенант Дъглас Симс от Оперативното управление на Обединения щаб на МО на САЩ е убеден, че танковете Abrams, които скоро ще пристигнат в Украйна, ще променят ситуацията на бойното поле. Според него изтребителите F-16 към днешния момент не биха дали очаквания резултат. 

 

"Що се касае до Abrams, то те, без съмнение ще има значение на бойното поле. Имам предвид, че това и изключителен танк. И обячението, което сега върви (на украински военни, бел. ред.), ще ги направи необичайно добри в използването им...Знам, че когато пристигнат Abrams, те ще променят ситуацията в Украйна", заяви на  брифинг  Симс.

 

В същото време той смята, че ситуацията с F-16 е малко по-различна. Според него, тези изтребители към този момент няма да дадат нужния резултат, но ситуацията се променя. 

 

"Ние вече казахме, че условията се променят с времето. Сега условията за използване на F-16 не са идеални. Аз имма предвид, че руснаците все още имат известен потенциал за ПВО. Имат въздушни възможности. И количеството F-16, което може да бъде предоставено (на Украйна, бел. ред.), може би не е достатъчно за тази ситуация", отбелязва ген.-лейт. Симс.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени