Пентагонът увеличава производството на снаряди с 500 %, за да обезпечи нуждите на Украйна

Това е ясно доказателство, че Съединените щати планират да подкрепят Украйна независимо колко дълго ще продължи войната, се казва в материала на "The New York Times"

Украинска артилерия
Украинска артилерия Източник: Telegram

Пентагонът планира да увеличи производството на артилерийски боеприпаси с 500% в рамките на 2 години, изготвяйки по 90 000 снаряда на месец. Това разкрива "The New York Times".

 

"Пентагонът има за цел да увеличи производството на артилерийски снаряди с 500% в рамките на 2 години, довеждайки производството на конвенционални боеприпаси до нива, невиждани от Корейската война,като инвестира милиарди долари, за да компенсира недостига, причинен от войната в Украйна. Усилията, които ще включват разширяване на фабрики и навлизане на нови производители, са част от "най-агресивната" модернизация на отбранителната индустриална база на САЩ от 40 години", се казва в доклад на армията.

 

Изданието пише, че "докато Пентагонът се е съсредоточил върху воденето на войни с малък брой скъпи високоточно управляеми оръжия, Украйна разчита в голяма степен на гаубици, които изстрелват неуправляеми снаряди".

 

Отбелязва се, че преди руското нахлуване в Украйна американската армия е произвеждала 14,4 хиляди неуправляеми снаряда на месец, но необходимостта от доставка на въоръжените сили на Украйна накара ръководството на Пентагона да утрои производството през септември, а след това да го удвои отново през януари, за да произвеждат 90 хиляди или повече снаряда на месец.

 

"Решението на армията да разшири производството на артилерийски боеприпаси е ясно доказателство, че Съединените щати планират да подкрепят Украйна независимо колко дълго ще продължи войната", се казва в материала на NYT.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени