ПЕС изгони спечелилата изборите в Словакия преди дни прокремълска партия на Роберт Фицо

Изгонена е и партията "Глас" на Петер Пелегрини

Роберт Фицо
Роберт Фицо Източник: EPA

Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент (ЕП)  в четвъртък прекрати членството както на спечелилата изборите партия СМЕР-СД ("Посока") на Роберт Фицо, така и партията "Глас" на Петер Пелегрини, които в сряда обявиха, че са съставили правителство в Словакия, съобщава Politico.

 

"Тази стъпка беше предприета след ясното разминаване с ценностите на семейството на ПЕС, демонстрирано от Роберт Фицо. Освен това, в резултат на опасенията, изразени след обявяването на правителствена коалиция между него, "Глас" и радикална дясна партия", се казва в прессъобщението.

 

Европейските социалисти бяха подложени на нарастващ натиск да изгонят Роберт Фицо. Тукашната приватизаторка и председател на БСП Корнелия Нинова е сред най-парадиращите с познанството си с Фицо български политик и не пропусна да покаже снимка с него още щом стана ясно, че партията му печели изборите в Словакия.

 

Корнелия Нинова и Роберт Фицо
Корнелия Нинова и Роберт Фицо Източник: Facebook

По време на пресконференция в Европейския парламент, лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер сравни словашкия политик с унгарския премиер Виктор Орбан, който извади своите евродепутати от дясноцентристката група на Вебер през 2021 г., докато ЕНП обмисляше да го изключи.

 

"Винаги, когато слушаме Фицо, звучи като Орбан", каза Вебер, имайки предвид позицията на словака относно Русия и "към малцинствата" в страната му. "Това, което питам, е процес на изясняване от страна на социалистите, какво правят сега с члена на собственото си семейство?"

 

Припомняме, че Фицо, който категорично заяви, че ще спре военната помощ за Украйна и критикува санкциите срещу Русия, ще ръководи евентуалното ново словашко правителство правителство.

 

"Глас", която се отдели от СМЕР-СД през 2020 г., зае трето място на изборите на 30 септември и беше определена като решаваща за формирането на всяка възможна правителствена формация. Те отхвърлиха преговорите с либерална партия във вторник, отваряйки пътя за сделка със СМЕР.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени