Пет чешки партии сключиха споразумение за съставяне на новото чешко правителство

Президентът Милош Земан е в болница, но се очаква скоро да даде мандат на Фиала

Петър Фиала
Петър Фиала Източник: Lukas Kabon, АА

Пет чешки партии подписаха в понеделник споразумение за създаването на коалиция и съставяне на ново дясноцентристко правителство след победата си на изборите миналия месец. Коалицията ще се формира от "Граждански демократи", двете партии в християндемократите, ТОР 09, "Пирати, кметове и независими" (STAN).

 

Новото правителство, начело на което ще е Петър Фиала, ще има 108 депутати. Това е голяма стъпка към смяна на досегашното правителство на премиера Андрей Бабиш. Петте политически формации обещаха съкращаване на бюджетния дефицит, който от миналата година расте спираловидно на фона на коронавирусната пандемия и на повишаването на пенсиите и заплатите.

 

Президентът Милош Земан е в болница, но се очаква скоро да даде мандат на Фиала. Той бе хоспитализиран на 10 октомври, ден след изборите, и в интервю за чешка медия каза от болницата, че се чувства достатъчно добре, за да изкара целия си мандат. Партията на чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш загуби изборите през октомври.

 

Опозиционните коалиции отказваха да работят с Бабиш, тъй като считат, че работата му като политик е в конфликт на интереси с изградената преди това от него бизнес империя. Бабиш се сблъсква и с много критики заради несправянето с пандемичната обстановка, както и заради това, че пренася собствените си бизнес интереси в политиката.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени