Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в затвора

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби

Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия
Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се явиха пред Централния криминален съд в Лондон днес. Те бяха включени по видеовръзка от различни затвори, в които се намират, за да чуят как ще продължи процесът срещу тях.

 

По време на днешното заседание адвокатите им признаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях. По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация. Имало и 18 000 съобщения.

 

Следващото заседание по делото ще на десети ноември, като на някои от българите ще бъде осигурен и преводач. Успоредно с това ще върви процес и само срещу Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

 

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари.

 

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.

 

Макар петимата да не са потърсили никакво съдействие от българското посолство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени