Петимата българи, задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, отричат обвиненията

Обвинените са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова

Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия
Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, обвинени, че са участвали в руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания и направлявана от укриващия се бивш член на управителния съвет на "Уайъркард" Ян Марсалек, са пледирали днес в съда в Лондон, че са невинни, предаде Ройтерс.

 

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени, че между август 2020 г. и февруари 2023 г. са влезли в сговор за придобиването, събирането и предаването на информация, вероятно "с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата".

 

По време на изслушването пред лондонския съд "Олд Бейли" тримата мъже и двете жени са пледирали официално, че са невинни. Русев, Иванова и Джамбазов също така отричат отделните обвинения, че са притежавали 18 броя фалшиви документи, включващи български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

 

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, обвинен в шпионаж не е пледирал. При предишното изслушване британските прокурори заявиха, че подсъдимите са били част от организирана мрежа, която е наблюдавала и предприемала враждебни действия в полза на Русия срещу определени цели, включително за потенциални отвличания.

 

Твърди се, че домът на Русев е бил предполагаемия център за координиране във Великобритания и че мрежата е получавала нареждания от лице, идентифицирано като Ян Марсалек. Марсалек, бивш директор на фалиралата компания за електронни разплащания "Уайъркард" няма повдигнати обвинения във Великобритания, но в обвинението е посочен като съучастник. Той е издирван от германската полиция за измама, но в момента местонахождението му е неизвестно.

 

Делото беше отложено за следващото заседание на 16 май и подсъдимите трябва да се изправят пред съда през октомври.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени