Пиратство: Руските окупатори превзеха издирвателно-спасителния кораб "Сапфир"

Корабът е изпълнявал хуманитарна операция за евакуацията на ранени и на телата на загиналите граничари на остров Змейны

Издирвателно-спасителният кораб "Сапфир"
Издирвателно-спасителният кораб "Сапфир" Източник: Думская
Военни кораби на руските окупатори са пленили украинския издирвателно-спасителен кораб "Сапфир". Според съобщение на морската охрана на Държавната гранична служба на Украйна, издирвателно-спасителният кораб е изпратен в посока на остров Змейны (Змийски, бел.ред.).
 
По време на изпълнението на хуманитарна операция за евакуацията на ранени и на телата на загиналите граничари на острова, "Сапфир" е получил предупреждение да не се приближава. Скоро след това корабът е атакуван и "пиратизиран", радиосигналът с него изчезва и връзката с издирвателно-спасителния кораб е загубена. 
 
Действията на руските агресори представляват директно нарушение на нормите на международното морско право и на Международната конвенция по безопасност на мореплаването. Това е акт на пиратство!
 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени