Почетоха паметта на жертвите при наводненията в Германия

Нужно е време, докато преживяното отшуми, докато преодолеем загубата и раните" заяви католическият епископ Георг Бецинг

Почетоха паметта на жертвите при наводненията в Германия
Почетоха паметта на жертвите при наводненията в Германия Източник: АР

Оцелели, представители на спасителните служби, религиозни и политически лидери се събраха днес, 28 август, за да почетат паметта на повече от 180-те загинали при наводненията в Германия миналия месец и за да изразят надежда за бъдещето, предаде Асошиейтед прес.

На церемонията, състояла се в катедралата в западния град Аахен, присъстваха президентът Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Бундестага Волфганг Шойбле и канцлерът Ангела Меркел, наред с жители на провинциите, които бяха засегнати от природното бедствие на 14 и 15 юли.

 

"Днес ние мислим за хората, на които наводненията отнеха всичко: техните домове, техните вещи, техните спомени и техните мечти през целия им живот", каза Щайнмайер. "Ние, цялата страна, сме с вас. Ние, цялата страна, днес скърбим с вас".

Оцелели и представители на спасителните служби също говориха на събитието. Ренате Щефес, жител на Бад Нойенар-Арвайлер, заяви, че животът й е бил разтърсен от "преживения ужас" по време на наводненията. "Не мога да намеря думи да опиша какво преживях в нощта на 14 срещу 15 юли", каза тя.

 

Ораторите на церемонията подчертаха колко е важно това да се признаят и помнят загубите, за да може животът да продължи, и отбелязаха, че ще е нужно време, за да бъдат възстановени щетите и излекувани раните. Председателят на Германската епископска конференция Георг Бецинг каза, че вижда "лъч на надежда" в големия брой хора, които самоотвержено са предложили да помогнат на засегнатите.

 

"Нужно е време, докато преживяното отшуми, докато преодолеем загубата и раните", заяви католическият епископ. "Скръбта по тези, които сме загубили, изисква време, а за възстановяването и новото начало се изисква невероятна сила".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени