Почина Дмитрий Ковтун - един от убийците на Александър Литвиненко

Дмиятрий Ковтун е починал от усложнения след прекаран коронавирус

Литвиненко, Ковтун и Лугавой
Литвиненко, Ковтун и Лугавой Източник: ИА Росбалт

Руският агент Дмитрий Ковтун, който бе обвинен от властите на Обединеното кралство в смъртоносното отравяне на бившия руски кадрови служител на КГБ-ФСБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г., почина на 57 години, предаде Асошиейтед прес.

 

Смъртта на Ковтун беше потвърдена в Telegram канала на неговия приятел и главен заподозрян по делото за отравяне с полоний - Андрей Луговой, също бивш офицер от ФСБ, а понастоящем член на руската Държавна дума от Либерално-демократическата партия и първи заместник на комисията по сигурност и корупция. Ковтун е починал в болница в Москва от усложнения след прекаран коронавирус.

 

 

Британското разследване на смъртта на Литвиненко заключи, че Ковтун и Луговой са убили Литвиненко и че руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил тази операция. Европейският съд по правата на човека подкрепи британските заключения. Кремъл ги отрече. Ковтун и Луговой - също.

 

Бившият кадрови служител на КГБ-ФСБ, Литвиненко напусна Русия през 2000 г. Той заживя в Лондон. Стана известен в изваждането наяве на корупцията и на връзките с организираната престъпност в руското разузнаване. Литвиненко е автор на книгите "ФСБ взривява Русия" и "Лубянската престъпна групировка", в която обвинява руските служби във ввзривяването на жилищни домове в Русия през 1999 и в други терористични актове с цел увеличаване рейтинга на Путин и възкачването му на власт като президент година по-късно.

 

Пред ноември 2006 г. Литвиненко бе отровен, след като пил в хотел в Лондон чай с двама руснаци (Ковтун и Луговой). Литвиненко почина три седмици по-късно. В чая му бяха открити следи от радиоактивния изотоп полоний-210. Британският съдия Робърт Оуен стигна до заключението, че Литвиненко е убит в резултат на спецоперация на ФСБ, вероятно одобрена лично от Владимир Путин и Николай Патрушев. 

 

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени