Почина джаз легендата Чък Кърия

Музикантът е носител на 23 награди "Грами", свирил е с Майлс Дейвис и Хърби Хенкок

Чък Кърия
Чък Кърия Източник: Pic-music

На 79 години почина легендарният джаз пианист Чък Кърия. Той беше и композитор, и перкусионист.  Успяваше да съчетае Моцарт и Гершуин, Шопен с Бил Евънс или Скрябин и Жобим. Кърия беше спонтанен композитор, чийто корени бяха в бибоп. Кърия почина от рак. 

Многократен носител на наградите Грами. Името му се свързва най-вече с работата му през 70-те години в жанра джаз-фюжън. Заедно с Кийт Джарет и Хърби Хенкок е отличаван като един от водещите джаз пианисти от края на 60-те години до наши дни. Свирил е с Майлс Дейвис и Хърби Хенкок. Създава собствена група "Съркъл" и по-късно основава "Ритърн ту форевър". Записва и изпълнява също класическа музика латино джаз и творби на големи джаз пианисти. Миналата година Кърия издаде двойния албум "Плейс". "Подобно но бегач, който обича да бяга, просто защото така се чувства добре, обичам да свиря на пиано, защото се чувствам добре", каза миналата година Кърия за АП. Джаз музикантът изтъкна, че винаги може да превключи и да поеме в друга посока или към друга песен или към каквото му се прииска да прави. Това е постоянен експеримент, доверява Кърия. Артистът с най-много джаз "Грами" награди (23 на брой), Кърия може да спечели посмъртно още на 14 март, тъй като е номиниран за най-добра джаз импровизация за "All Blues" и за най-добър джаз инструментален албум за "Trilogy 2".

През 2007 г. Кърия гостува в София.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени