Почина футболната легенда Франц Бекенбауер

Като треньор той извежда Германия до световната титла през 1990 година, а освен това прави Байерн шампион на Германия през 1994, a през 1991 става и шампион на Франция с Олимпик Марсилия

Легендата Франц Бекенбауер
Легендата Франц Бекенбауер Източник: EPA

Легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст, съобщиха от Германската футболна федерация. Бекенбауер е считан за един от най-великите футболисти в историята. Той е един от тримата, печелили световната титла като играч и треньор.

 

През последните години Бекенбауер имаше здравословни проблеми. През 70-те години легендарният централен защитник е капитан на Германия и извежда тима до триумф на Европейското първенство в Белгия през 1972 и домакинското Световното първенство две години по-късно. На клубно ниво той печели Бундеслигата четири пъти с Байерн Мюнхен, както и Купата на европейските шампиони три пъти поред с баварците.

 

Като треньор той извежда Германия до световната титла през 1990 година, а освен това прави Байерн шампион на Германия през 1994, a през 1991 става и шампион на Франция с Олимпик Марсилия.

 

Франц Бекенбауер е двукратен носител на Златната топка - през 1972 и 1976. В други два случая той завършва на втора позиция в престижната класация, а още един път е трети. Той е считан за създател на съвременния централен защитник, който трябва да умее да борави с топката и да гради атаките на своя тим, освен да играе в защита.

 

Кайзерът, както е прозвището на Бекенбауер, е една от най-големите легенди в историята на Байерн Мюнхен. Той изиграва за клуба общо 584 мача, в които отбелязва 75 гола.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени