Почина Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър направи няколко силно критикувани предложения след началото на войната на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Хенри Кисинджър
Хенри Кисинджър Източник: Pinterest

Бившият американски държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е починал тази нощ. Един от топдипломатите не само в американската, но и в световната история е починал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предадоха световните информационни агенции.

 

Кисинджър е от еврейски произход. Роден е на 27 май 1923 г. като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Южна Германия. Семейството му се мести в САЩ през 1938 г. След като приспособява имената си към английския език, става американски гражданин през 1943 г. и служи в армията на САЩ в Европа по време на Втората световна война.

 

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 г., а защитава докторат през 1954 г. Работи като консултант за правителствени организации, включително и през 1967 г. във Виетнам, кfгато е посредник на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната кампания за президентските избори през 1968 г.

 

През 1973 г., бидейки съветник по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на САЩ. Същата година получава Нобеловата награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да приеме приза.

 

След атентатите от 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш назначи Кисинджър начело на разследващата комисия за трагедията.

 

Хенри Кисинджър направи няколко силно критикувани предложения след началото на войната на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. На форума в Давос през май същата година Кисинджър буквално каза следното: "Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да има мир в Европа".

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски остро разкритикува това предложение. "Въпреки хилядите руски ракети, ударили Украйна. Въпреки десетките хиляди убити украинци. Въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените градове. И въпреки построените от руската държава "филтрационни лагери", в които убиват, измъчват, насилват и унижават на конвейер. Русия извърши всичко това в Европа. И въпреки това в Давос от дълбокото минало се появява г-н Кисинджър е заявява, че било нужно Украйна да даде част от своята територия на Русия. За да не се било случило откъсването на Русия от Европа. Остава усещането, че за господен Кисинджър навън не е 2022 г., а 1938 г. И той си мисли, че говори не с аудиторията на Давос, а в тогавашния Мюнхен", заяви възмутено Зеленски. 

 

Идеята на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър за започване на мирни преговори на Украйна с Русия предизвика изключително острата реакция и на съветника на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михаил Подоляк. 

 

В ефира на телевизия FREEDOM той напомни, че преди години Кисинджър е работил в надзорните съвети на руски предприятия от добивната промишленост, както и в руски културологични организации. Според Подоляк, бившият държавен секретар на САЩ не разбира същността на войната, която Русия води срещу Украйна и просто преразказва наративите на руската пропаганда. 

 

Путин, Кисинджър, Подоляк
Путин, Кисинджър, Подоляк Източник: Zonanews

"Това е достатъчно примитивен и праволинеен лобист с не много ясно разбиране на войната, която днес се води (от Русия, бел. ред. ), не разбира каква е природата на тази война и какви биха били последиците от един неправилен финал на тази война", подчерта Подоляк, цитиран от УНИАН. 

 

Според съветника на ръководителя на канцеларията на Зеленски, Кисинджър не разбира, че ако Кремъл не понесе наказание, то той няма да изпълнява каквито и да е ангажименти, които евентуално поеме и ще продължи да разрушава международното право. 

 

"Тогава Русия ще осъзнае, че е настъпило беззаконие, че може да нахлуе във всяка друга държава и да каже "Тук също има нацисти. Ние решихме, че имаме право, без да се съобразяваме с никого, да проведем там специална военна операция", предупреди Подоляк. 

 

Той подчерта, че войната вече е преминала отвъд онази черта, когато може да с еседне на масата за преговори и да се даде вид, че участниците в нея просто са се "разгорещили". Според него, мирният процес в тази война може да започне само тогава, когато въдат изведени от украинска територия руските войски. 

 

Няколко месеца по-късно, в началото на 2023 г. Кисинджър се коригира и заяви, че Украйна трябва да бъде приета в НАТО:

"Преди тази война бях против членството на Украйна в НАТО, защото се страхувах, че ще започне точно този процес, който виждаме сега. Сега, когато процесът достигна такова ниво, идеята за неутрална Украйна в такива условия вече няма смисъл", каза американският политик.

 

Той също намекна, че членството на Украйна в НАТО ще бъде полезен резултат, след като мирът бъде осигурен.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени