Почина легендарният актьор Доналд Съдърланд

Той беше на 88 години

Доналд Съдърланд
Доналд Съдърланд Източник: X

Доналд Съдърланд, актьор ветеран, известен с ролите си в "M*A*S*H", "Klute" и "The Hunger Games", е починал, съобщи CNN. Той беше на 88 години. Съдърланд е починал в Маями след дълго боледуване. 

"С натежало сърце ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина", написа Кийфър Съдърланд, синът на Доналд Съдърланд, в публикация в социалните мрежи.

 

"Аз лично смятам, че той е един от най-важните актьори в историята на киното. Никога не се уплаши от роля, добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, а човек никога не може да иска повече от това. Добре изживян живот", пише още Кийфър Съдърланд. 

 

 

Известен с честите си прояви на екрана, Съдърланд печели "Еми" за ролята си на съветски чиновник във филма на HBO "Citizen X", както и два "Златни глобуса". Кариерата му продължава повече от 50 години. Оставя след себе си 140 филмови заглавия. 

 

Големият пробив на Съдърланд идва, когато получава роля във филма "The Dirty Dozen". Изпълненият със звезди филм от 1967 г. се превръща в голям хит. Следва още един военен филм - "Kelly’s Heroes", след което изиграва мъдрия лекар Хоуки Пиърс във филмовата версия на "M*A*S*H" и се изправя срещу Джейн Фонда в спечеления от нея "Оскар" за ролята на "момиче на повикване" от висока класа в криминалната мистерия "Klute". Фонда и Съдърланд имат и извънекранна връзка по времето, когато снимат филма. 

 

Отразявайки способността му да играе всякакви роли, автобиографията на Съдърланд от 70-те години включва римейк на филма на ужасите "Invasion of the Body Snatchers" и запомнящо се превъплъщение в ролята на пушещ трева професор в комедията на "Animal House". 

 

Той също така участва срещу във филма на режисьора Никълъс Роуг "Don't Look Now" (1973 г.), който става известен с расистка сексуална сцена.  

 

Следва постоянен поток от роли в най-различни жанрове - от малка, но ключова роля във филма на Оливър Стоун "JFK" до поддържащи роли в "Ordinary People" (който печели "Оскар" за най-добър филм), "Buffy the Vampire Slayer", "Backdraft" и "The Italian Job". 

Съдърланд участва и в ролята на легендарния любовник във филма "Fellini’s Casanova". 

Междувременно много от по-младите кинозрители вероятно ще го запомнят като злия президент във филмите от поредицата "The Hunger Games". 

 

Роден в Сейнт Джон, Ню Брънзуик, Съдърланд претърпява няколко болести като дете, включително полиомиелит. Учи в университета в Торонто, където изучава инженерство, след което се насочва към драматургията и сценичните изяви, като завършва и двете специалности. 

 

В колежа актьорът среща първата си съпруга Луис Хардуик и двамата се женят през 1959 г. Премества се в Лондон, където намира работа в сферата на сценичното изкуство.  

 

В средата на 60-те години се развежда и се жени за актрисата Шърли Дъглас, с която се запознава по време на снимките на филма на ужасите "Castle of the Living Dead". Двамата имат две деца - Кийфър и Рейчъл.  

Бракът му отново завършва с развод, а през 1972 г. Съдърланд се жени за третата си съпруга, актрисата Франсин Расет, от която има трима сина. Съдърланд участва в три филма със сина си Кийфър. 

 

Запитан какъв съвет би дал на младите актьори, през 2019 г. Съдърланд заяви пред Ройтерс: "Опитайте се да бъдете възможно най-истински, четете много, учете, наслаждавайте се на артистичността си, но най-вече трябва да сте наблюдателни".

 

През 2017 г. Съдърланд получава почетна награда от борда на Академията за филмово изкуство и наука (АФИН) и е удостоен с ордена на Канада. 

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени