Почина митичният банкер Джейкъб Ротшилд

Член на добре известната британска банкова династия, Ротшилд става председател на RIT Capital Partners през 1988 г. и се оттегля през 2019 г.

Джейкъб Ротшилд
Джейкъб Ротшилд

Лорд Джейкъб Ротшилд, финансистът и потомък на банкерската фамилия Ротшилд, почина на 87 години, съобщи The Guardian. Той започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., преди да стане съосновател на още редица фирми.

 

Член на добре известната британска банкова династия, Ротшилд става председател на RIT Capital Partners през 1988 г. и се оттегля през 2019 г.

 

Между 2003 г. и 2008 г. Ротшилд е заместник-председател на BSkyB Television. Той също така беше голям покровител на изкуствата, служейки като председател на попечителите на Националната галерия между 1985 и 1991 г. и председател на Heritage Lottery Fund от 1994 до 1998 г.

 

Джейкъб Ротшилд
Джейкъб Ротшилд Източник: Pinterest

Ротшилд е бивш председател на попечителите на Националната галерия, както и на Мемориалния фонд за национално наследство и Фонда за лотария за наследство. Награден е с орден за заслуги през 2002 г. за службата си. Честта се дава на онези, които са оказали заслуги в областта на изкуствата, литературата, образованието и науката.

 

Семейството му излезе с официално изявление:

"Нашият баща Джейкъб имаше огромно присъствие в живота на много хора, превъзходно завършен финансист, защитник на изкуствата и културата, отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителните каузи в Израел и еврейската култура , запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо.
Той ще бъде погребан в съответствие с еврейския обичай на малка семейна церемония и на по-късна дата ще има паметник, за да отпразнуваме живота му".

 

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени