Почина митичният банкер Джейкъб Ротшилд

Член на добре известната британска банкова династия, Ротшилд става председател на RIT Capital Partners през 1988 г. и се оттегля през 2019 г.

Джейкъб Ротшилд
Джейкъб Ротшилд

Лорд Джейкъб Ротшилд, финансистът и потомък на банкерската фамилия Ротшилд, почина на 87 години, съобщи The Guardian. Той започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., преди да стане съосновател на още редица фирми.

 

Член на добре известната британска банкова династия, Ротшилд става председател на RIT Capital Partners през 1988 г. и се оттегля през 2019 г.

 

Между 2003 г. и 2008 г. Ротшилд е заместник-председател на BSkyB Television. Той също така беше голям покровител на изкуствата, служейки като председател на попечителите на Националната галерия между 1985 и 1991 г. и председател на Heritage Lottery Fund от 1994 до 1998 г.

 

Джейкъб Ротшилд
Джейкъб Ротшилд Източник: Pinterest

Ротшилд е бивш председател на попечителите на Националната галерия, както и на Мемориалния фонд за национално наследство и Фонда за лотария за наследство. Награден е с орден за заслуги през 2002 г. за службата си. Честта се дава на онези, които са оказали заслуги в областта на изкуствата, литературата, образованието и науката.

 

Семейството му излезе с официално изявление:

"Нашият баща Джейкъб имаше огромно присъствие в живота на много хора, превъзходно завършен финансист, защитник на изкуствата и културата, отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителните каузи в Израел и еврейската култура , запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо.
Той ще бъде погребан в съответствие с еврейския обичай на малка семейна церемония и на по-късна дата ще има паметник, за да отпразнуваме живота му".

 

 

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени