Почина последният бял президент на ЮАР

По време на управлението си той сложи край на политиката на "Апартейд"

Фредерик де Клерк
Фредерик де Клерк Източник: Pinterest
Почина Фредерик Вилем де Клерк – последният бял президент на Южноафриканската република (ЮАР), предаде Би Би Си. За кончината на 85-годишния политик съобщиха негови близки. "Бившият президент Фредерик Вилем де Клерк си отиде тази сутрин в дома си в Кейптаун. Той от няколко месеца се бореше с онкологично заболяване", казаха от семейството му, цитирани от британската медийна корпорация.
 
"Де Клерк е роден през 1936 г. в Йоханесбург. Той завършва право през 1958 г. Политическата кариера на де Клерк започва в началото на 70-те години. Той на няколко пъти е избиран за депутат в държавния парламент и заемаше различни министерски постове", добави Би Би Си.
 
"Де Клерк застана начело на страната си през септември 1989 г. По време на управлението си той сложи край на политиката на "Апартейд", ограничаваща правата на гражданите на ЮАР от местен и азиатски произход. Заради това заедно с Нелсън Мандела той е отличен с Нобеловата награда за мир за 1993 г.", посочи още медията от Обединеното кралство.
 
"Първите избори за президент с участието на цветнокожото население са проведени през 1994 г. Вотът бе спечелен  от Нелсън Мандела. Първият чернокож лидер на страната бе на власт до 1999 г. и почина през 2013 г.", допълни Би Би Си.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени