Почитател на Джеймс Бонд и бивш преподавател по политология е назначен за премиер на Чехия

Успоредно с политическата си дейност Петър Фиала продължава да се занимава с научни изследвания

Петър Фиала
Петър Фиала Източник: АП

Петър Фиала, назначен днес за премиер на Чехия, е роден на 1 септември 1964 г. в град Бърно. През 1988 г. завършва философския факултет на бърненския университет "Томаш Масарик". Има диплом по чешки език и литература, както и по история. Преподавал е политология, работил е като историк и журналист. Влиза в политиката като научен съветник на премиера през 2011 г. и на просветния министър година по-късно, отбелязват световните агенции. Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани.

 

"В семейството ни бе нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси", разказва той. "Бях възпитан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете", добавя политикът.

От 2013 г. Фиала е депутат в чешкия парламент, а от 2014 г. - лидер на Гражданската демократическа партия. Женен е, има дъщеря и двама синове.

 

На неотдавнашните избори в Чехия коалиция "Заедно" (оглавяваната от Фиала Гражданска демократическа партия, Християндемократическият съюз и партия "Традиция, Отговорност, Просперитет" /ТОП09/") съвместно със съюзените Партия на пиратите и партия "Кметове и независими" спечелиха 108 от общо 200-та места в долната камара на чешкия парламент, осигурявайки си комфортно мнозинство.

 

Вярващ и същевременно прагматик, Фиала получава свето кръщение през 1986 г., когато църквата все още е преследвана от комунистическия режим. Днес той носи брада и очила и грижливо пази в тайна частния си живот. Но се знае, че обича литературата и футбола, отбелязва Франс прес.

 

"Всъщност съм Джеймс Бонд", подхвърля той в едно от интервютата си и обяснява: "Бонд стреля добре, аз също. Освен това той говори различни езици и е добре образован; надявам се, че отговарям и на тези критерии", обяснява премиерът.

 

Успоредно с политическата си дейност Фиала продължава да се занимава с научни изследвания. Почти всяка година той издава трудове със заглавия като "Политическите партии в Централна и Източна Европа" и "Католицизмът и политиката".

 

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени