Почти 500 православни свещеници и миряни поискаха от Путин да даде тялото на Навални на семейството му

Те призовават властите да бъдат по-малко жестоки от Пилат Понтийски, който решава да екзекутира Исус Христос

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Духовници и православни християни искат от руските власти да предадат на семейството тялото на опозиционния политик Алексей Навални, който почина в колонията "Полярен вълк" преди няколко дни. 

 

"Призоваваме ви да дадете на семейството тялото на Алексей Навални, за да може майка му, други членове на семейството и съмишленици да се сбогуват с него и да му дадат християнско погребение. Това е не само тяхното желание и законно право, но и техният дълг към Бога и към починалите", гласи съобщението, публикувано на сайта на организацията "Мир за всички", която оказва помощ на антивоенните свещеници.

 

В призива, който е подписан от 460 духовници и православни християни, се отбелязва, че отказът от екстрадиране на тялото на Навални на близките му ще се възприеме като проява на безпощадност и безчовечност. Организацията призовава властите да бъдат по-малко жестоки от Пилат Понтийски, който решава да екзекутира Исус Христос.

 

"Навални беше не само опозиционен политик, но и вярващ, православен християнин. Призоваваме ви да уважавате паметта му. Покажете милост и състрадание към майка си, съпругата си, децата и близките си", се казва в изявлението.

 

Алексей Навални почина в наказателна колония No 3 в Ямало-Ненецкия автономен окръг на 16 февруари. Те казаха, че след разходката политикът "се е почувствал зле, почти веднага е загубил съзнание", "реанимационните мерки" не са дали положителни резултати - "лекарите от линейката са заявили смърт".

 

На 19 февруари говорителка на покойния политик Кира Ярмиш заяви, че майката и адвокатите на Навални не получават тялото му, позовавайки се на факта, че ще бъде извършен "химически преглед" за още 14 дни.

 

По факта на смъртта на Навални се извършва проверка, законът ще позволи на затворническата администрация да не издава тялото на починалия на роднини в продължение на 30 дни. Според Ярмиш властите се опитват да "скрият следите си и затова крият тялото".

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени