Почти всички турски банки решиха да откажат да работят с Русия

За да продължи да обслужва руско-турската търговия в страната е останала де факто единствената банка - Emlak Katılım

Турска банка
Турска банка Източник: Bank of Turkey

Опитите на руските власти, продължили повече от шест месеца, да се споразумеят с Турция за деблокиране на банковите плащания най-накрая стигнаха до задънена улица. Почти всички турски банки са решили да откажат да обслужват транзакции, свързани с Русия и Беларус, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

 

Според него плащанията за руски компании вече са спрени от всички турски кредитни институции с чуждестранно участие, а сега към тях възнамеряват да се присъединят държавни и частни банки, които нямат чуждестранни партньори.

 

Банките се опитват да се "предпазят от възможни проблеми в бъдеще под формата на потенциални ограничения и санкции", е обяснил източникът пред ТАСС. За да продължи да обслужва руско-турската търговия, според него в страната е останала де факто единствената банка - Emlak Katılım. Тя продължава да извършва плащания в лири и рубли, докато много турски банки веднага блокират транзакции в долари и евро.

 

Банка Emlak Katılım
Банка Emlak Katılım Източник: Dunya.com

Проблемът в разплащанията с Турция стана известен през януари, малко след като президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за затягане на режима на санкции, заплашвайки банките по света с изключване от глобалната доларова система за транзакции с руския военно-промишлен комплекс. През април американски служители засилиха натиска и започнаха да заплашват висшите мениджъри на кредитни институции, работещи с Русия, с лични санкции.

 

Въпреки че руските дипломати започнаха преговори с Турция още през февруари, обещавайки да "извършат работа" и "да защитят участниците във външноикономическа дейност", те не дадоха резултати.

 

"В турските банки зачестяха случаите на "притискане" на компании, занимаващи се с транзит на стоки към Русия. Такива клиенти се идентифицират активно, а преводите им се блокират или сметките им са напълно закрити", оплака се през септември руският посланик в Анкара Алексей Ерхов, цитиран от The Moscow Times.

 

В края на август турската банка Ziraat, която принадлежи на държавата и се нарежда на първо място в страната по активи, спря да открива сметки в рубли. Източници на РИА Новости съобщиха, че други държавни банки в Турция следват подобна политика, докато някои частни кредитни институции все още продължават дейността си в рубли.

 

Банка Ziraat
Банка Ziraat Източник: Pinterest

През септември турските банки спряха масово да отказват на руски компании да извършват плащания към Европейския съюз и други страни, съобщиха пред "Ведомости" три източника измежду вносители и посредници. Според тях дори предоставянето на банката на допълнителни документи за доставка не решава проблема.

 

На фона на проблеми с плащанията и спад в търговията руският президент Владимир Путин отмени посещение в Турция, което трябваше да се състои в средата на февруари и може да бъде първото му пътуване до страна от НАТО от началото на войната.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени