Подкрепата на Китай за Русия вече не е "безгранична", твърдението за такава било "риторичен прийом"

Това, че президентът Си не е разговарял със Зеленски, не означава, че Китай е на страната на Русия по украинския въпрос, заяви китайският посланик в ЕС Фу Цун

Фон дер Лайен, Макрон, Путин и Цзинпин
Фон дер Лайен, Макрон, Путин и Цзинпин Източник: Zonanews

Изявлението за "безграничното приятелство" между Москва и Пекин не е нищо повече от реторично прийом, заяви китайският посланик в ЕС Фу Цун, цитиран от The New York Times. 

 

Критиците тълкуват погрешно отношенията на страната ми с Русия, каза той и предположи, че връзките им не са толкова безгранични, колкото твърдяха техните лидери.

 

Само три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна,  Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха съвместно изявление, в което обявиха "безграничността" на приятелството на страните си.

 

 Но Фу каза, че Китай не е на страната на Русия във войната и че някои хора "умишлено погрешно тълкуват, че има така нареченото "безгранично" приятелство или отношения".

 

"Безгранично" - това не е нищо повече от риторика, коментира още посланикът. Фу добавя, че Китай не е оказвал военна помощ на Русия и не признава анексиите на украински територии, включително Крим и Донбас. 

 

"Хората са се вкопчили в президенските позвънявания. Но това, че президентът Си не е разговарял със Зеленски, не означава, че Китай е на страната на Русия по украинския въпрос", добавя посланикът на Китай в ЕС. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени