Подкрепата за германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" намаля до 17% и стигна най-ниското си ниво от месеци

Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц получава 15% подкрепа, "Съюз 90/Зелени" – 14%, а опозиционната партия "Левите" е подкрепена от 3%

Алтернатива за Германия
Алтернатива за Германия Източник: EPA

Подкрепата за крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" намаля до най-ниското си ниво от юни 2023 г. и стигна 17%, предаде днес ДПА. "Алтернатива за Германия" губи 1% в сравнение с предишната седмица, сочат данни, публикувани от телевизиите Ер Те Ел и Ен Те Фау.

 

Според Ен Те Фау това е най-лошият резултат за партията в проучвания от юни миналата година. В последните седмици в Германия се наблюдава вълна от протести срещу десния екстремизъм. Стотици хиляди излязоха по улиците в редица градове, обявявайки се също и против "Алтернатива за Германия".

 

Протестите бяха предизвикани от информация в медиите, разкриваща тайна среща на крайнодесни екстремисти, на която са присъствали и няколко представители на АзГ. На срещата участниците са обсъдили планове за масово депортиране на мигранти.

 

В днешното проучване консервативният опозиционен блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, както и новата популистка партия на Сара Вагенкнехт, също отбелязват спад с един процентен пункт и получават съответно 30% и 4%.

 

От друга страна, подкрепата за Свободната демократическа партия, която е по-малкият коалиционен партньор в десноцентристката управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц, се е увеличила с 1%. По този начин за пръв път от година тя стига прага от 5% подкрепа, необходими за влизане в парламента, съобщи Ен Те Фау.

 

Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц получава 15% подкрепа, "Съюз 90/Зелени" – 14%, а опозиционната партия "Левите" е подкрепена от 3%. Това означава, че и трите партии запазват същите резултати, каквито и предходната седмица. Повече от 2500 души са участвали в проучването, изготвено от института "Форса" в периода от 13 до 19 февруари.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени