Подновяват спасителната операция на горелия край Корфу ферибот

Общо 11 души липсват, като се предполага, че 9 са българи

Запаленият ферибот
Запаленият ферибот Източник: Twitter

Спасителната операция на горялия край остров Корфу ферибот ще продължи тази сутрин. 127 наши сънародници са пътували на борда на плавателния съд в Йонийско море. В неизвестност продължават да са 12 души, като 7 от тях са български граждани.

 

Българското правителство организира щаб, който е в координация с гръцките власти и постоянно следи информацията за развитието на инцидента, обяви Кирил Петков снощи. 38 от българските шофьори се очаква да тръгнат към родината днес, след като бъдат освободени от гръцките власти, които разследват инцидента.

 

Евакуация на пътници от запаления ферибот
Евакуация на пътници от запаления ферибот Източник: AP

"Продължава спасителната операция. Общо 11 души липсват, като се предполага, че 9 са българи. Поддържаме контакт с фирмата собственик на плавателния съд. От там съобщиха, че спасените ще бъдат извозени", каза  Радостин Вакин, консулът ни в Солун, цитиран от NOVA. 

 

Собственикът на пловдивската транспорта фирма, в която работят шофьорите ни, вече е изпратил автобус в Игуменица, за да ги прибере. 64-годишният българин, който беше изваден последен от ферибота, заедно с турски гражданин, се чувства добре и вече е при своите колеги. Евакуираните от горящия плавателен съд са настанени на остров Корфу.

Кошмарно преживяване - така пътниците описват случилото се. Повечето са били събудени от членове на екипажа и са били изведени на палубата за евакуация. Лодките обаче са били тесни и препълнени. Въпреки това хората са благодарни, че са се спасили от огнения ад.

 

Благодарение на усилията на гръцките спасители, двамата души, блокирани близо до пламъците, са спасени. Фериботът Олимпия, с 240 пътници и 51 души екипаж, се запали по време на пътуването си от Гърция към Италия.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени