Подобни, но не еднакви: Германският "Леопард 2" срещу "M1 Ейбрамс" на САЩ

Разликите между тях са в детайлите

Танкове "М1 Ейбрамс" и "Леопард 2"
Танкове "М1 Ейбрамс" и "Леопард 2" Източник: Zonanews

С навършване на първата година от началото войната в Украйна военните експерти са силно фокусирани върху това кои танкове Западът може или трябва да изпрати, за да помогне на Киев да се справи с руските сили, съобщи ДПА. Голяма част от вниманието е насочено към германския танк "Леопард 2", най-вече защото германците не желаят да го изнасят - въпреки че други държави от ЕС имат желание за това.

 

Ключови служители в областта на отбраната се срещнаха днес в американската военновъздушна база "Рамщайн", Германия, като молбите на Киев за повече тежки бронирани машини, особено танкове, звучаха в ушите им. Танкът "Леопард", заедно с американския "M1 Ейбрамс" и няколко други модели бойни машини, се смятат за основни бойни танкове или ОБТ.

 

Те имат някои прилики, но и някои разлики. Според Ралф Ратс, директор на германския Музей на танковете в Мюнстер, "Леопард 2" и "Ейбрамс" имат сходна бронирана защита, маневреност и огнева мощ. И двата са "изключително" добре балансирани, казва той. Танковете са разработени съвместно по време на Студената война, каза допълни Ратс.

 

Разликите между тях са в детайлите. Докато германският танк изразходва до 530 литра дизелово гориво на 100 км и работи с дизелов двигател с мощност 1500 к.с., "M1 Ейбрамс" се задвижва от газотурбинен двигател с мощност 1500 к.с. По данни на Пентагона на километър се изразходват три галона гориво - т.е. 700 литра на 100 километра.

 

Сегашният модел "A7V Леопард 2", тежащ около 64 тона, е по-лек от "Ейбрамс", който в зависимост от модела може да тежи до 74 тона. И двата са въоръжени със 120-милиметрово оръдие. Със скорост до 68 километра в час "Ейбрамс" е малко по-бърз от максималната скорост на "Леопард 2"- 63 километра в час. "Леопард 2" може да поразява цели на разстояние до 5 километра. Танкът, разработен от германския производител "Краус-Мафей Вегман", е получил доста силна броня.

 

Освен някои спецификации, другата основна разлика е в доставките. Общо Германия разполага с повече от 300 танка "Леопард 2": 225 от серията A5/A6 и 59 от серията A7/A7V. Според годишния доклад "Военен баланс 2022" на Международния институт за стратегически изследвания на склад се намират 55 "Леопард 2 A4".

 

През следващите три години Бундесверът трябва да получи общо 104 танка "Леопард 2 A7V". По-старите танкове ще бъдат изведени от експлоатация или предадени на други държави. Сред тях са моделите от тип А4 или също предшестващото поколение "Леопард 1". Според "Военен баланс", доклад, публикуван от Международния институт за стратегически изследвания, САЩ притежават повече от 6000 танка "Ейбрамс", включително 650 от типа M1A1 и почти 2000 M1A2, в различни версии, плюс още 3450 единици от двата модела на склад, добавя БТА.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени