Погребват Алексей Навални в Борисовското гробище

Полицията започна да патрулира в района близо до Борисовското гробище в Братеево още в четвъртък. Подготвени са и метални огради на входа, а по периметъра на всеки стълб на лампата са монтирани външни камери за наблюдение

Алексей Навални поклонение
Алексей Навални поклонение Източник: RTVI

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще бъде погребан днес в Москва. Церемонията ще се състои на Борисовското гробище след опело в църквата на район Марийно. Редица погребални агенции са отказали да организират прощалната церемония на Алексей Навални. Съюзниците на Навални твърдят, че Кремъл се опитва умишлено да саботира погребението.

 

Кремъл отрича да има участие в смъртта на Навални, като в същото време официалните власти отрекоха да е имало сделка за освобождаването на руския опозиционер. Според съюзниците му в свидетелството за смъртта на Навални е вписано, че е починал от естествена смърт.

 

"Първоначално планирахме погребението да е на 29 февруари, но много бързо стана ясно, че нито един човек няма да изкопае гроб за тази дата", коментира Иван Жданов от екипа на Навални. По думите му същия ден се очаква Владимир Путин да държи реч пред политическия елит на Русия и Кремъл се притеснява, че погребението на Алексей ще отвлече вниманието.

 

От Кремъл отричат да имат общо с организацията около погребението на Алексей. Полицията започна да патрулира в района близо до Борисовското гробище в Братеево още в четвъртък. Подготвени са и метални огради на входа, а по периметъра, както пише RusNews, "на всеки стълб на лампата са монтирани външни камери за наблюдение".

 

На 26 февруари телеграм каналът "Осторожно, новости" писа за подготовката за монтиране на камери и рамки на входа на Борисовите гробища. Телеграм каналът "Можем да обясним" пише , че на изхода от метростанция "Борисово" продължават да дежурят засилени полицейски екипи. На входа на гробището стоят двама полицаи, а отстрани на входа има малка полицейска количка, съобщава кореспондентът на We Can Explain. На входа на гробището дежури и автомобил на КАТ.

 

На входа на гробището, както съобщава кореспондентът на "Можем да обясним", полицейските служители искат паспорт и искат да обяснят целта на посещението, а също така проверяват лични вещи, обяснявайки това като "предотвратяване на терористични операции". Директорът на ФБК Иван Жданов каза, че погребението е било планирано за 29 февруари, но сътрудниците на Навални не са успели да намерят "нито един човек, който да може да изкопае гроб" до тази дата. Жданов свърза това с факта, че на 29 февруари Владимир Путин ще отправи послание към Федералното събрание.

 

Според Жданов на семейството на Навални са отказани подходящи зали за сбогуване под различни предлози. Сътрудниците на Навални искаха да проведат сбогуване в залата на Николо-Архангелския крематориум, но когато представителят на политика дойде да подпише споразумението, му казаха, че тази зала е заета и му беше предложена зала на Хованското гробище. Семейството на Навални го изостави. "Сега нашата основна задача е да проведем погребението".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени