Погребват загиналия в катастрофа ирански президент Ебрахим Раиси

Осем пътници и екипаж загинаха, след като хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан

Погребение на Ебрахим Раиси
Погребение на Ебрахим Раиси Източник: AFP

Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси ще бъде погребан в свещения град Машхад днес - четири дни, след като загина в катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амирабдолахян и още шестима души, съобщава Ройтерс.

 

Ковчегът на Раиси беше транспортиран със самолет до Машхад в Североизточен Иран, след като тази сутрин се проведе погребална процесия в източния град Бирджанд, където хиляди отдадоха почитта си, докато кортежа с тленните останки на президента преминаваше по улиците на града.

 

Почетен караул беше на пост, когато самолетът с ковчега на Раиси кацна в Машхад - родния му град, където той ще бъде положен в светилището Имам Реза - най-свещеното място за исляма в Иран и почитано от мюсюлманите шиити като мястото за вечен покой на имам Али ал Реза от IX век.

 

63-годишният Раиси беше смятан за евентуален наследник на 85-годишния върховен лидер Али Хаменей, който притежава върховната власт в Иран. Мохамад Мохбер, който беше първи вицепрезидент, бе назначен за временен президент до изборите през юни.

 

Осем пътници и екипаж загинаха, след като хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан. Във външното министерство в Техеран беше проведена възпоменателна церемония за Амирабдолахян, на която изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го описа като мъченик, който е "гарантирал революционния характер на външното министерство".

 

Амирабдолахян ще бъде погребан южно от Техеран в светилището Шах Абдолазим - мавзолей, където са погребани известни ирански политици и артисти.

 

Иран обяви петдневен траур в памет на Раиси, който възприе твърдолинейната политика на своя ментор Хаменей, насочена към укрепване на клерикалната власт, репресии срещу опонентите и възприемане на твърда линия по въпроси на външната политика като преговорите с Вашингтон за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г. Президентските избори са насрочени за 28 юни.

Още от "Светът"

Катастрофира кола от кортежа на президент с българско потекло, има загинал

Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са емигрaнти от Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Европейската народна партия заяви, че ще приеме унгарската партия ТИСА като част от групата си в Европейския парламент

Партията на Орбан ФИДЕС също беше част от ЕНП, но през 2021 г. пътищата на двете формации се разделиха във връзка с разногласия за състоянието на демокрацията в Унгария

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени