Погребват загиналия в катастрофа ирански президент Ебрахим Раиси

Осем пътници и екипаж загинаха, след като хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан

Погребение на Ебрахим Раиси
Погребение на Ебрахим Раиси Източник: AFP

Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси ще бъде погребан в свещения град Машхад днес - четири дни, след като загина в катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амирабдолахян и още шестима души, съобщава Ройтерс.

 

Ковчегът на Раиси беше транспортиран със самолет до Машхад в Североизточен Иран, след като тази сутрин се проведе погребална процесия в източния град Бирджанд, където хиляди отдадоха почитта си, докато кортежа с тленните останки на президента преминаваше по улиците на града.

 

Почетен караул беше на пост, когато самолетът с ковчега на Раиси кацна в Машхад - родния му град, където той ще бъде положен в светилището Имам Реза - най-свещеното място за исляма в Иран и почитано от мюсюлманите шиити като мястото за вечен покой на имам Али ал Реза от IX век.

 

63-годишният Раиси беше смятан за евентуален наследник на 85-годишния върховен лидер Али Хаменей, който притежава върховната власт в Иран. Мохамад Мохбер, който беше първи вицепрезидент, бе назначен за временен президент до изборите през юни.

 

Осем пътници и екипаж загинаха, след като хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан. Във външното министерство в Техеран беше проведена възпоменателна церемония за Амирабдолахян, на която изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го описа като мъченик, който е "гарантирал революционния характер на външното министерство".

 

Амирабдолахян ще бъде погребан южно от Техеран в светилището Шах Абдолазим - мавзолей, където са погребани известни ирански политици и артисти.

 

Иран обяви петдневен траур в памет на Раиси, който възприе твърдолинейната политика на своя ментор Хаменей, насочена към укрепване на клерикалната власт, репресии срещу опонентите и възприемане на твърда линия по въпроси на външната политика като преговорите с Вашингтон за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г. Президентските избори са насрочени за 28 юни.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени