Погром за консерваторите във Великобритания! Британските лейбърсти взеха 410 от 650 места в парламента

Консерваторите вземат 131 места в парламента, много под досегашните 346 и най-ниският брой в следвоенната история

Великобритания
Великобритания Източник: Zonanews

Британските лейбърсти оправдаха прогнозите в анкетите, като взеха 410 от 650 места в парламента, сочи първият публикуван екзитпол, проведен за Би Би Си, Ай Ти Ви и "Скай".

 

Данните сочат, че консерваторите вземат 131 места в парламента, много под досегашните 346 и най-ниският брой в следвоенната история, но повече от редица анкети, които им даваха под 100.

 

Либералдемократите получават 61 места. Партията на Найдъл Фараж, ReformUK, ще има 13. Без изненада, тези първи прогнозни данни гарантират, че следващият премиер на Великобритания е 61-годишният Кийр Стармър.

 

Ако прогнозата се потвърди, все пак мнозинството на Лейбъристката партия не би достигнало това от времето на Тони Блеър през 1997 г. Предстои броенето да потвърди или промени резултата до часове.

 

Лидерът на победилата партия ще отиде в Бъкингамския дворец в петък сутринта, за да съобщи на крал Чарлз III, че е готов да състави правителство.

Още от "Светът"

Байдън: Само Бог може да ме откаже от участие в изборите

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън се увеличава, а демократите се притесняват, че опасенията за напредналата възраст президента може да се окажат решаващи на изборите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени