Погром за руските ВВС: Украйна свали втори самолет-радар А-50, струващ над $300 млн. (ВИДЕО)

Самолетът е бил унищожен в резултат на съвместна операция на ВВС и украинското военно разузнаване (ГУРМО)

Унищожен руски самолет А-50
Унищожен руски самолет А-50 Източник: Колаж/Главред

За втори път от началото на годината руските Въздушно-космически сили загубиха самолет за далечно радиолокационно разузнаване и управление А-50, наричан още "руски АУАКС". Разузнавателният самолет е бил свален в тази вечер над Азовско море, съобщи РБК-Украйна.


Самолетът на стойност над $300 млн. е бил унищожен в резултат на съвместна операция на ВВС и украинското военно разузнаване (ГУРМО). 

 

Същата информация с позоваване на източник се потвърждава и от LIGA.net. По предварителни данни А-50 се е разбил край село Трудовая Армения в Краснодарския край.

 

Според Telegram канала Baza, сваленият самолет е паднал във ферма в Каневския район на Краснодарския край. На мястото на катастрофата е избухнал пожар, а очевидци разказват, че са чули звука от експлозия, след като "неидентифициран обект е паднал от небето". Служители на Министерството на извънредните ситуации са отишли на място.

 

 

Подобен самолет А-50 Въоръжените сили на Украйна свалиха край Кириловка в Запорожка област вечерта на 14 януари. Според руските Z-канали на борда е имало около 10-12 души.

 

А-50 се нарича "летящ радар". Това е модификация на Ил-76, който е в състояние да контролира ситуацията във въздушното пространство и да открива въздушни и наземни цели, за да насочва самолетите си към тях. Руските военни може да имат 11 такива самолета, всеки от които  струва  между 300 и $500 млн. в зависимост от оборудването. До началото на 2024 г. Русия не беше загубила нито един такъв самолет в Украйна. През февруари 2023 г. подобен самолет беше повреден от дронове и той беше изпратен в Таганрог за ремонт.

 

Самолет А-50
Самолет А-50 Източник: Tsargrad.tv

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени