Погроми разтърсват Южна Африка, шестима са убити през уикенда

Насилието е предизвикано от хвърлянето в затвора на експрезидента Джейкъб Зума

Погроми разтърсват Южна Африка
Погроми разтърсват Южна Африка Източник: Ройтерс

Погроми и пожари бушуват в Южна Африка днес - на четвъртия ден от избухването на насилие в страната, предизвикано от хвърлянето в затвора на експрезидента Джейкъб Зума, но издаващо сега най-вече престъпни нагласи и разочарование от икономическата ситуация, предаде Франс прес. Най-малко шест души са убити през уикенда, а 219 са арестувани за насилствени действия, отбеляза полицията. Блокирани пътища и молове, разграбени от тълпите - местните телевизии предават в пряк ефир кадри от опасни ситуации в източната провинция Квазулу-Натал, където Зума бе хвърлен зад решетките в четвъртък и първите протести се изостриха още на другия ден, обхващайки и икономическата столица Йоханесбург.

 

Телевизиите показват огромен стълб черен дим над търговския център "Бруксайд" в източния град Питермарицбург и погромаджии, които се втурват към входа на горящата сграда, докато други излизат с колички, пълни със стоки. Супермаркет в град Ишоуи на трийсетина км от Нкандла, където Зума притежава разкошна резиденция, реновирана с пари на данъкоплатците по време на управлението му (2009-2018 г.), бе оплячкосан тази сутрин, преди да пристигне полиция, която разпръсна тълпите с гумени куршуми, както постъпи и вчера в бедните квартали на Йоханесбург.

 

Камиони бяха опожарени край национална магистрала недалеч от Дърбан, голямо пристанище в Южна Африка, също и много коли в двата размирни региона Квазулу-Натал и Гаутенг. Тази нощ погромите в Йоханесбург продължиха, а полицията съобщи на сутринта за препречени пътища. Президентът Сирил Рамапоса отправи снощи призив за възстановяване на спокойствието в страната. "Някои без съмнение се чувстват засегнати и обхванати от гняв, но нищо не оправдава тези толкова разрушителни действия", които може да увредят още повече отслабналата икономика, предупреди той.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени