Покушение срещу Тръмп - ранен е при стрелба на митинг в Пенсилвания (ВИДЕО)

Байдън осъди насилието и разговаря с Тръмп

Агенти на Сикрет Сървис и раненият в ухото Тръмп
Агенти на Сикрет Сървис и раненият в ухото Тръмп Източник: Telegram

Бившият президент Доналд Тръмп беше ранен при стрелба в събота вечерта по време на негов митинг в Бътлър, Пенсилвания.  Стрелецът по Доналд Тръмп е идентифициран. 20-годишният мъж е елиминиран. Поне един човек публиката са загинали при инцидента, а други двама участници са тежко ранени, съобщиха от Сикрет сървис.

 

Тръмп заяви в социалните мрежи, че е бил прострелян и улучен от куршум в "горната част на дясното ми ухо". От Сикрет сървис заявиха, че Тръмп е в безопасност, след като бе откаран от сцената с кръв по лицето. Говорител на службата заяви, че Тръмп е "добре" след "отвратителния акт". Видеозапис показва как кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ е ескортиран към кола от агенти на Сикрет сървис и полицаи. Вижда се как той размахва юмрук във въздуха, докато влиза в автомобила.

 

 

Видеото показва кръв по ухото на Тръмп и снайперисти на покрива в близост до сцената, на която е стоял кандидатът за президент. Асошиейтед прес информира, че след стрелбата Тръмп е отведен бързо от сцената на митинга в Бътлър, Пенсилвания.

 

Тръмп показваше таблица с броя на преминаващите границата, когато в тълпата започнаха да се чуват изстрели. Видя се как той протяга дясната си ръка към врата си, а по лицето му се стича кръв. Източници от правоохранителните органи заявиха пред Си Ен Ен, че стрелецът се е намирал на покрива на сграда точно пред мястото на митинга.

 

Очевидци описват "кървава" и хаотична сцена. "Това е чиста лудост", казва един от участниците в митинга.

Според Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ стрелбата срещу бившия президент е опит за убийство, предаде Ройтерс.


Представителят на ФБР Кевин Роджек, който е специален агент на ФБР в офиса му в Питсбърг, каза, че ФБР не може да идентифицира човека, стрелял по Тръмп, и не знае каква е била мотивацията за стрелбата. "Тази вечер бе извършен опит за убийство срещу бившия президент Доналд Тръмп. Ситуацията на местопрестъплението все още е активна", каза Роджек на пресконференция.


По думите му е "изненадващо", че стрелецът е успял да произведе множество изстрели по време на митинга. "Все още работим по апаратурата за сигурност, която Сикрет сървис са имали на разположение, какво потенциално се е случило", добави той. "Не е имало допълнително искане за охрана, което да е било отказано от ФБР", подчрета Роджек.


"Ще има дълго разследване на това какво точно се е случило и как лицето е успяло да получи достъп до мястото, какъв вид оръжие е имало. Всичко това е наистина дни, седмици и месеци на разследване", информира представителят на ФБР. Заподозреният за стрелбата срещу Тръмп е мъж, каза полицията на щата Пенсилвания.

Доналд Тръмп е напуснал болницата, в която е бил прегледан след стрелбата.По-късно той съобщи в своята социална медия "Трут соушъл", че куршум е пронизал горната част на дясното му ухо.

 

Президентът Джо Байдън разговаря с Тръмп след стрелбата. Байдън осъди насилието и заяви, че е "благодарен", че Тръмп е в безопасност. Байдън, който планираше да остане в Делауеър за уикенда, се връща в Белия дом по-рано от планираното, за да може да продължи да получава информация от правоохранителните органи.

 

Джо Байдън е разговарял с Тръмп, съобщи официален представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Байдън е говорил също с губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро и с кмета на Бътлър Боб Дендоу. Доналд Тръмп очаква с нетърпение Националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица въпреки стрелбата по време на негов митинг в събота (американско време), предадоха световните новинарски агенции, цитирани от БТА.

 

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник (15 юли).

В изявление на кампанията на Тръмп и на Националната конвенция на Републиканската партия се казва, че той се чувства добре след инцидента.

 

"Президентът Тръмп очаква с нетърпение да се присъедини към всички вас в Милуоки, докато продължаваме с нашата конвенция, за да го номинираме за 47-ия президент на Съединените щати", се казва в изявлението.

"Като кандидат на нашата партия президентът Тръмп ще продължи да споделя визията си да направи Америка отново велика".

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени