Politico: Фон дер Лайен остава фаворит за поста ръководител на Европейската комисия

Но има нюанс-преизбирането на сегашния ръководител на ЕК на поста може да се окаже под въпрос поради нарастващата популярност на крайнодесните и националистически партии в ЕС

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Блумбърг

Сегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остава основният фаворит за този пост и след европейските избори тази пролет. Това съобщава Politico, позовавайки се на множество източници в ЕС.

 

В същото време изданието припомня, че миналата година за кратък момент изглеждаше, че кандидатурата на фон дер Лайен за втори мандат може да има проблеми. Например, по време на непланирано пътуване до Израел през октомври, тя застана до израелския премиер Бенямин Нетаняху и изрази безусловна солидарност в борбата на страната му срещу Хамас.

 

"Нейното изявление не би било неуместно в устата на американски президент или на германски политик (какъвто фон дер Лайен беше преди да встъпи в длъжност). Но забележка на ръководителя на една от най-мощните институции в Европейския съюз по една от най-спорните теми в блока предизвика една от най-силно враждебните реакция през целия четиригодишен период, откакто тя е на този пост", заявяват от изданието. 

 

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

В същото време, отбелязват авторите на материала в Politico, позицията на фон дер Лайен сега отново е твърда - без да се извини или да отстъпи, тя устоя на политическата буря и излезе, ако не по-силна от всякога, то поне невредима.

 

"Тя не само остава фаворит за втори мандат като председател на Комисията, но никой друг кандидат няма шансове да я замени, когато лидерите на ЕС се срещнат това лято, за да договорят най-високите позиции в блока", се казва в статията.

 

Например, в разговори с десетки служители и дипломати на ЕС малцина изразиха сериозни съмнения пред репортери, че фон дер Лайен ще получи втори мандат, "ако поиска такъв". В същото време, докато безусловната повторна "коронация" остава вероятен резултат, "все още има вероятност да се случи и изненада".

 

"За да встъпи отново в длъжност (председател на ЕК, бел. ред.), кандидатурата на Урсула фон дер Лайен трябва да бъде издигната от европейските лидери и подкрепена от Европейския парламент (...) При нарастващата подкрепа за крайнодесните в цяла Европа, на фон дер Лайен ще й бъде трудно да повтори своя успех", пише Politico като се позовава на преценката на един френски евродепутат от проевропейска партия. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени