Politico: Пролетното контранастъпление на ВСУ ще започне през май

Изданието описа два възможни сценария

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Пролетната контраофанзива на украниските военни може да започне още през май. САЩ са съсредоточени върху това да помогнат за подготовката му. Сега в Украйна са изпратени стотици западни танкове и бронирани машини, оборудване, специално оборудване за изграждане на мостове. Това съобщава изданието Politico.

 

Освен това вече са завършили петседмичните учения на 600 войници от въоръжените сили на Украйна, които подобриха уменията си за стрелба, по полева медицина, както и в управлението на американските бойни машини "Bradley" и бронетранспортьори "Stryker ". Сега обучение преминава втората партида от военните, пише изданието.

 

Самата контраофанзива може да започне още през май. Киев все още не е взел решение за стратегията, но има две възможности. Първата е да се придвижи на юг през Херсон до Крим, втората е да избере посока на изток от северната си позиция и след това на юг, като прекъсне руския сухопътен коридор.

 

Американски чиновници са заявили пред Politico, че първият вариант е нереалистичен, тъй като Русия е укрепила източния бряг на река Днепър, а Украйна няма достатътчно жива сила за проведе успешна десантна операция срещу този отбрана. Вторият вариант за контраофанзива е по-вероятен.

 

Ако бъде изпълнена успешно, подобна офанзива би прекъснала изградената след падането на Мариупол сухопътна връзка между Крим и континентална Русия. Оттам в момента минава основната логистика на окупационните войски и по-специално украинската жп мрежа, която сега е гръбнакът на военното снабдяване на Москва за окупираните южни територии.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени