Politico: Тръмп може да се откаже от разширяването на НАТО на изток заради сделка с Путин

Втората идея на Тръмп, според източници на изданието, е така наречената двустепенна система на НАТО

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Getty Images

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, ако се върне в Белия дом, може да се откаже от разширяването на Северноатлантическия алианс в името на сделка с руския президент Владимир Путин, пише Politico, позовавайки се на двама експерти по национална сигурност - поддръжници на бившия президент.

 

Тръмп иска да предложи на Путин сделка, според която НАТО обещава да не се разширява на изток - да не допуска Грузия и Украйна в алианса. Тръмп ще преговаря и каква част от окупираната територия на Украйна ще може да запази Москва.

 

Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Втората идея на Тръмп, според източници на Politico, е така наречената двустепенна система на НАТО. Според него страните членки на алианса, чиито разходи за отбрана не достигат 2% от БВП, "няма да се ползват от гаранциите за защита и сигурност на САЩ". По този начин тези държави няма да бъдат обект на член 5 от договора на алианса, според който съюзниците в блока трябва да влязат в конфликта на страната на атакуваната страна. 

 

Двама високопоставени служители от екипа на бившия президент заявиха, в случай че Тръмп спечели втори мандат, САЩ ще продължат да поддържат "ядрен чадър" над Европа, запазвайки авиацията и базите в Германия, Англия и Турция, както и военноморските си сили. В същото време по-голямата част от пехотата, бронираните машини, логистиката и артилерията ще се преместят в зоната на отговорност на европейските държави, като по този начин ще намалят ролята на Вашингтон в областта на европейската сигурност.

 

Тръмп многократно е заявявал, че възнамерява да постигне бърз край на войната в Украйна, ако спечели президентските избори тази година. На предизборния дебат на 27 юни с американския президент Джо Байдън Тръмп отново обеща, че ако бъде преизбран, ще може да сложи край на конфликта много бързо - още преди официалното си встъпване в длъжност. В същото време той отбеляза, че Вашингтон не трябва да харчи пари заради войната в Украйна.  

 

Тръмп-Байдън
Тръмп-Байдън Източник: Колаж/Zonanews

По време на дебата Тръмп отхвърли и предложения от Владимир Путин "мирен план" за прекратяване на военните действия, който включва изтеглянето на украинските войски от Луганската, Донецката, Херсонската и Запорожката области, отказа на Киев да се присъедини към НАТО и отмяната на санкциите срещу Русия.

 

Малко преди това стана известно, че двама ключови съветници на Тръмп са разработили план за разрешаване на военния конфликт в Украйна, който са му представили. Според документа бившият президент на САЩ, ако спечели предстоящите избори, може да поиска Киев да започне мирни преговори с Москва под заплахата да бъде спряна доставките на американско оръжие. В същото време инициативата включва увеличаване на подкрепата на Вашингтон за Киев в случай на отказ на Москва да преговаря. В същото време и двете страни ще трябва да замразят военните действия по "съществуващата фронтова линия".

 

Според анкетите на CNN, оценяващи дебата между Тръмп и Байдън, зрителите са дали предпочитание на Тръмп: 67% от американците са гласували за него, докато 33% са гласували за Байдън. В същото време Демократическата партия оцени речта на действащия президент като провал и започна активно да търси негов заместник, тъй като дрезгавият глас на Байдън, постоянното заекване и дезориентация поставят под съмнение способността му да ръководи страната, пише Politico.

Още от "Светът"

The Moscow Times: Кремъл подкрепя Тръмп. Руските власти се зарадваха на провала на Байдън в дебата

Това казаха пред изданието трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското МВнР, както и бивши служители и двама големи предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени