Политолог: Австрия ще се откаже от ветото за Шенген след парламентарните избори

Така австрийският политолог проф. Райнхард Хайниш коментира вътрешнополитическата причина за блокадата

Шенген
Шенген Източник: Zonanews

След парламентарните избори догодина Австрия ще се откаже от ветото за Шенген. Така австрийският политолог проф. Райнхард Хайниш коментира пред БНР вътрешнополитическата причина за блокадата на национал-консервативното правителство във Виена.

 

"Това, което по-скоро може да принуди правителството да се откаже от блокадата, са интересите на австрийския бизнес. По време на парламентарното обсъждане се разбра, че австрийските компании търпят загуби от това, че България и Румъния са извън Шенген.

 

Управляващата Народна партия не е просто консервативна партия, която се занимава с крайната десница. Тя е естествената партия и защитник на интересите на бизнеса. А бизнесът вече осъзнава, че ветото вече пречи на икономическите отношения с България и Румъния", казва австрийският политолог проф. Райнхард Хайниш. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени