Политологът и фен на Джеймс Бонд Петър Фиала може да е следващият чешки премиер

Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани

Петър Фиала
Петър Фиала Източник: Lukas Kabon, АА

Петър Фиала, който може да стане следващият чешки министър-председател, е бивш преподавател по политология, както и почитател на филмите за Джеймс Бонд, на литературата и на футбола, предаде БТА. "Всъщност аз съм Джеймс Бонд", каза веднъж Фиала в интервю.

 

"Бонд може да стреля добре, както и аз. Говори също няколко езика и е добре образован, и аз се надявам, че отговарям и на тези критерии", заяви той. С брада и очила, Фиала, който грижливо пази личния си живот в тайна, сега изпълнява най-важната мисия в живота си, след като изведе десноцентристкото обединение "Заедно" до победа с малка преднина на парламентарните избори през уикенда.

 

"Заедно" победи центристката популистка партия АНО ("Действие на недоволните граждани") на министър-председателя милиардер Андрей Бабиш, на когото по време на цялата предизборна кампания проучванията предричаха крайна победа.

Прагматичен вярващ
===============

Роден във втория по големина чешки град Бърно на 1 септември 1964 г., Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани. "В нашето семейство беше нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси", заяви веднъж той.

 

"Бях отгледан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете", каза Фиала. Вероятният бъдещ премиер, който носи сако от 15-годишна възраст, има диплома по чешки език и литература, както и по история. Работил е като историк и журналист. След свалянето на комунистическия тоталитарен режим в бивша Чехословакия през 1989 г. Фиала става съосновател на катедрата по политология в Масариковия университет в Бърно - предмет, който дотогава е забранен.

 

Той оглавява катедрата от 1993 до 2002 г., преди да започне да отговаря в продължение на две години за международните отношения и европейските изследвания. Фиала, който през 2002 г. става първия в страната професор по политология, заема поста ректор на Масариковия университет от 2004 до 2011 г. Той е автор на няколко научни труда за политика, религия и история и понякога е критикуван, че е скучен и лишен от емоции. Прагматичен вярващ, той е кръстен през 1986 г., когато Църквата още е преследвана от комунистическото правителство.

 

"За мен вярата означава определено тълкуване на света, но тя няма отговор за всяка ситуация", каза Фиала в интервю. "Основното е, че човекът създаден като свободно същество", добави той. Въпреки осанката си на професор, до 40-годишна възраст Фиала е бил активен футболист. Обича също тениса, стрелбата, ските и плуването. Почитател е и на джаза. През 1992 г. се жени за съпругата си Яна, с която имат три деца. Двамата се запознават по време на Нежната революция през 1998 г. и Фиала каза веднъж, че част от първата им любовна среща е била на гробище. "Моят личен живот се слива със социалния до такава степен, че се запознах със свободата и с бъдещата ми съпруга през ноември 1989 г. И оттогава обичам и двете", заяви той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени