Политолог: За Путин е важно да покаже мускули пред Америка, за Байдън - не чак толкова

Не е съвсем ясно какво иска Москва от Украйна. Разговорите да се спре разширяването на НАТО не са съвсем сериозни, смята Христофор Караджов

Христофор Караджов
Христофор Караджов Източник: Скрийншот/You Tube
В САЩ външнополитическите действия нямат същия отзвук във вътрешната политика и дори Байдън да постигне най-големия успех зад граница, това няма да повлияе много на ниския му рейтинг в момента. Това поясни в интервю за БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет и кореспондент на БНР в САЩ. "Притеснението от инфлацията, икономика, цените на бензина – това са темите, които вълнуват американците", добави той.
 
По думите му в това отношение двамата президенти се различават и докато за Путин е важно "да покаже мускули пред Америка", то за Байдън това не е чак толкова важно. "Твърдостта на Путин към Запада помага да бъде стабилизирана и укрепена неговата власт в Русия. Това е един от основните козове на Путин", допълни преподавателят.
 
Караджов изрази надежда конфронтацията между Москва и Вашингтон да бъде управляема. Той посочи, че руските войски край границата с Украйна вече са доста разгърнати и по някои оценки са готови за военни действия. "Доколко това е просто дрънкане на оръжие и потупване по кобурите, е отделен въпрос. Но руснаците са в състояние да употребят военна сила."
 
"На човешко ниво двамата не изпитват голяма симпатия един към друг, но все пак са лидери на двете най-големи ядрени държави в света", отбеляза Караджов.
 
"Не е съвсем ясно какво иска Москва от Украйна. Разговорите да се спре разширяването на НАТО не са съвсем сериозни", смята Христофор Караджов.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени