Политолог: За Путин е важно да покаже мускули пред Америка, за Байдън - не чак толкова

Не е съвсем ясно какво иска Москва от Украйна. Разговорите да се спре разширяването на НАТО не са съвсем сериозни, смята Христофор Караджов

Христофор Караджов
Христофор Караджов Източник: Скрийншот/You Tube
В САЩ външнополитическите действия нямат същия отзвук във вътрешната политика и дори Байдън да постигне най-големия успех зад граница, това няма да повлияе много на ниския му рейтинг в момента. Това поясни в интервю за БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет и кореспондент на БНР в САЩ. "Притеснението от инфлацията, икономика, цените на бензина – това са темите, които вълнуват американците", добави той.
 
По думите му в това отношение двамата президенти се различават и докато за Путин е важно "да покаже мускули пред Америка", то за Байдън това не е чак толкова важно. "Твърдостта на Путин към Запада помага да бъде стабилизирана и укрепена неговата власт в Русия. Това е един от основните козове на Путин", допълни преподавателят.
 
Караджов изрази надежда конфронтацията между Москва и Вашингтон да бъде управляема. Той посочи, че руските войски край границата с Украйна вече са доста разгърнати и по някои оценки са готови за военни действия. "Доколко това е просто дрънкане на оръжие и потупване по кобурите, е отделен въпрос. Но руснаците са в състояние да употребят военна сила."
 
"На човешко ниво двамата не изпитват голяма симпатия един към друг, но все пак са лидери на двете най-големи ядрени държави в света", отбеляза Караджов.
 
"Не е съвсем ясно какво иска Москва от Украйна. Разговорите да се спре разширяването на НАТО не са съвсем сериозни", смята Христофор Караджов.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени