Полицейски шеф в оставка от охраната на Капитолия: Опитите ми да искам помощ при щурма бяха отхвърлени

Досегашният шеф на полицейския отряд, охраняващ сградата на Конгреса във Вашингтон, каза, че опитите му да повика Националната гва...

4 загинали и десетки ранени при щурма на Капитолия снощи
4 загинали и десетки ранени при щурма на Капитолия снощи Източник: twitter

Досегашният шеф на полицейския отряд, охраняващ сградата на Конгреса във Вашингтон, каза, че опитите му да повика Националната гвардия на помощ при щурма на привържениците на Доналд Тръмп са били спъвани от служителите по сигурността на Камарата на представителите и на Сената. Това противоречи на твърденията на други служители, според които полицейският отряд не е искал такава помощ, предаде Ройтерс.

Бившият вече шеф на отряда Стивън Сънд каза пред в. "Вашингтон пост", че неговите началници са проявили неохота да предприемат формални стъпки да бъде повикана Националната гвардия, макар че полицейското разузнаване е имало сведения, че множеството, събрало се на протестен митинг срещу изборното поражение на Доналд Тръмп, се е очаквало да бъде много по-голяма, отколкото при предишни демонстрации.
Сънд каза пред вестника, че е поискал от шефовете по сигурността на двете камари на Конгреса разрешение да постави в готовност Националната гвардия в случай, че му бъде необходима спешна подкрепа, но те му отказали.

Помощник-министърът на отбраната по въпросите на вътрешната сигурност Кенет Рапуано каза миналата седмица, че Пентагонът е бил във връзка с полицейския отряд на Капитолия и му било казано, че няма да е необходима помощ от Националната гвардия. Сънд, който ще сдаде поста на 16 януари, след като председателката на Камарата Нанси Пелоси настоя за оставката му, каза, че неговото искане за помощ е било отхвърлено шест пъти.
"Ако беше дошла Националната гвардия, ние можехме да държим нападателите по-дълго време на дистанция, докато пристигнат повече полицаи от други служби", казва той в интервюто за "Вашингтон пост". 

Източник: Ройтерс

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени