Полицията разчисти палатков лагер на пропалестински протестиращи във Вашингтон

Управата на университета предупреди в изявление, че може да изключва студенти, участващи в протестите в кампуса на учебното заведение

Пропалестински протестиращи
Пропалестински протестиращи Източник: AFP

Полицията започна да разчиства рано тази сутрин пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" във федералната столица на САЩ Вашингтон, часове след като десетки протестиращи поеха от там към дома на президента на образователната институция Елън Гранбърг, съобщи Асошиейтед прес.

 

"Към 3:30 часа сутринта полицията отправи третото си и последно предупреждение към демонстрантите да се преместят, заявявайки, че останалите в двора на университета и на прилежащата отсечка на Ейч Стрийт ще бъдат арестувани", съобщи независимият студентски вестник на университета.

 

Управата на университета предупреди в изявление, че може да изключва студенти, участващи в протестите в кампуса на учебното заведение.

 

"Докато университетът се стреми да защити правата на студентите да изразяват свободно мнението си,  протестният палатков лагер еволюира в незаконна дейност с участници, които пряко нарушават редица университетски политики и градски регулации", пише в изявление на университета "Джордж Вашингтон".

 

Местните медии съобщиха, че някои от протестиращите са пръскани с лютив спрей, когато полицията ги спира да не влязат в лагера и че около 30 души са били арестувани.

 

Пропалестински палатков лагер е бил разтурен вчера и в Чикагският университет, след като администрацията му, която първоначално разреши издигането му там, заяви, че протестът е започнал да предизвиква притеснения за сигурността.

 

Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Някои колежи незабавно потушиха протестите срещу войната между Израел "Хамас". Сред онези, които първоначално допуснаха палатковите лагери на тяхна територия, някои започват да губят търпение и да се обръщат към полицията поради нарушения на реда, притеснения за безопасността и участието в протестното движение на хора, които не са студенти.

 

Според изчисленията на Асошиейтед прес от 18 април насам малко над 2600 души са били арестувани в 50 кампуса в САЩ.

 

Пропалестински протестиращи се завърнаха в Амстердамския университет – ден след като полицията влезе в сблъсъци с тях и разтури предишния им лагер в учебното заведение. Силите на реда заявиха, че университетската администрация не е искала от тях да спират протеста. Но вчера полицията използва булдозер, за да разбие барикадите около университета и арестува 169 души.

 

Амстердамският университет излезе със изявление малко след полунощ, че би искал да намери решение със студентите, които протестират от понеделник насам.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени