Полицията разпръсна седящия протест в Берлин

Полицаите вдигнаха и отнесоха много младежи от площад "18 март"

Полицията разпръсва протест в Берлин
Полицията разпръсва протест в Берлин Източник: Christoph Soeder/dpa/Global Look Press

Близо 300 демонстранти частично блокираха няколко улици в центъра на Берлин днес с призив правителството да вземе по-строги мерки за опазване на климата, предадоха БТА и ДПА. С по-малко участници от очакваното и закъснение, екоактивисти започнаха демонстрация край Бранденбургската врата, която е близо до парламента. Полицейското присъствие беше силно, трафикът бе отклонен, а в движението на метрото имаше прекъсвания. Следобед седящият протест бе разпръснат, като полицаите вдигнаха и отнесоха много младежи от площад "18 март".

 

Малка група протестиращи причини проблеми на силите на реда, след като демонстрантите се залепиха за асфалта с бързодействащо лепило. Полицията ги отлепи, използвайки химически вещества. В следобедните часове говорител на полицията увери, че ситуацията около Бранденбургската врата е спокойна, а блокадата е вдигната. Протестиращите, организирани частично от борещата се срещу промените в климата група "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion), искаха да издигнат палатков град за седмица на демонстрации и други прояви.

 

Организаторите на протеста изпратиха съобщения чрез социалните мрежи, призовавайки и други да дойдат на точката на протеста, за да се съберат стотици хора. Конкретно място не бе назовано предварително, както е общоприетата практика за групата. Те призоваха и да бъде окупиран парк "Монбижу", който е на около 2 км от Бранденбургската врата. "В парк "Монбижу" за нула време беше установена инфраструктура. . . Създаден бе голям, пъстър лагер", написаха организаторите в интернет.

 

В парка се виждат две тенти и няколко групи хора, уточнява ДПА. Полицията е обградила района и не пуска никой да влиза или излиза. Няколко души са се качили на дърветата. Според говорителя на полицията в парка има около 200 души, но не са предоставени окончателни данни. За утре е планирана нова демонстрация, а по-късно през седмицата се очакват още блокади на още улици, кръстовища и сгради.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени