Полицията в Нигерия спаси 187 души, отвлечени от въоръжени банди за откуп

От декември насам Замфара е център на често придружени с насилие отвличания за откуп, извършвани от тежковъоръжени бандити

Тежко въоръжени нигерийски банди
Тежко въоръжени нигерийски банди Източник: VoA

Нигерийските сили за сигурност са спасили вчера 187 души, отвлечени от въоръжени банди в северозападния щат Замфара, съобщи полицията, след като властите предприеха мащабна операция срещу похитителите, предаде Ройтерс.

 

От декември насам Замфара е център на често придружени с насилие отвличания за откуп, извършвани от тежковъоръжени бандити. Престъпниците се насочват към училища, села и хора, пътуващи по магистрали.

Миналия месец правителството прекъсна телекомуникационните връзки в Замфара и други щати, за да наруши координацията между бандите.

 

Мохамед Шеду - полицейски говорител в щата Замфара, посочи в изявление, че 187-те отвлечени, сред които жени и деца, са похитени от четири различни места преди няколко седмици. Полицията разпространи до медиите снимки и видеоматериали, на които се виждат някои от пленниците с разкъсани дрехи, докато чакат да бъдат откарани по домовете им.

 

Нигерийският в. "Панч" информира, цитиран от ТАСС, че една от похитените разказала, че докато са били в плен, 17 от заложниците са умрели от глад. Хората са били държани над 50 дни.

 

С течение на времето въоръжените банди станаха по-дръзки и атакуват военни постове, а през юли дори свалиха военен самолет. Властите в съседите щати се оплакват, че изтласканите от Замфара бандити са преминали на тяхна територия и предизвикват проблеми.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени