Половината руски ракети "Кинжал" пропуснаха целите си в Украйна

Русия се оплака от качеството на артилерийските снаряди от Северна Корея

Ракета Х-47М "Кинжал"
Ракета Х-47М "Кинжал" Източник: Telegram

Половината от ракетите "Кинжал" (3 от изстреляните 6), използвани във въздушната атака в сутрешните часове на 13 януари, са пропуснали целите си, и са паднали в полето, съобщи говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат, цитиран от УНИАН. Според него причината за това е, че качеството на руските ракети започва да се влошава. 

 

Свръхзвуковите ракети тази сутрин бяха насочени основно към южните части на страната. Под обстрел обаче бяха и централните и северните части, включително и Лвов. От Министерството на отбраната на Русия съобщават, че са обстрелвали обекти от военно-промишления комплекс на Украйна и всички цели са достигнати.

 

За лошо качество на руските ракети говори и ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов в интервю за Le Monde преди ден. Украинските данни сочат, че новопроизведените руски ракети от различни типове са по-малко ефективни и често пропускат целта си. В последните обстрели на няколко пъти се случи ракети да бъдат "изпускани" от бойната авиация над населени места в Русия.

 

Руски военни пък се оплакаха от качеството на артилерийските снаряди, купени от Северна Корея. Според тях използваният барут е с ниско качество или недостатъчен, почват те в социалните мрежи.

 

Тази сутрин Русия извърши четвърти по-масов обстрел за последните дни, използвайки различни видове ракети и няколко дрона. На 29 декември беше осъществена най-масовата въздушна атака над Украйна от началото на войната - с общо 158 въздушни цели. Тогава силите на ВВС свалиха над 70% от ракетите и дроновете, включително и свръхзвуковите "Кинжал".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени