Полша е готова да приеме американско ядрено оръжие на своя територия

Кремъл заплаши с ответни мерки

Американско ядрено оръжие
Американско ядрено оръжие Източник: Pinterest

Полша е готова да разположи на своя територия ядрено оръжие, ако НАТО приеме такова решение в условията, когато Русия разполага оръжия в Беларус и Калининград, заяви полският президент Анджей Дуда в интервю за Fakt.

 

"Ако нашите съюзници решат да разположат ядрено оръжие на наша територия в рамките на съвместното използване на ядрено оръжие и за укрепване на източния фланг на НАТО, ние сме готови да го приемем", каза той.

 

Дуда призна, че дискусията за ядреното сътрудничество между Полша и САЩ се води от известно време. "Аз вече няколко пъти съм разговорял за това. Трябва да призная, че когато са ме питали, винаги съм изразявал нашата готовност. Русия все повече милитаризира Калининград. Неотдавна тя премести ядрено оръжие в Беларус", аргументира се той.

 

В Кремъл веднага обещаха да предприемат ответни мерки, ако в Полша бъде разположено ядрено оръжие.

"Военните, разбира се, ще анализират ситуацията в случай на реализация на тези планове и във всички случаи ще направят всичко необходимо, ще предприемат всички необходими ответни мерки, за да се гарантира нашата безопасност", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската секция на Би Би Си. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени