Полша и Украйна подписаха договор за доставка на САУ Krab на стойност $650 млн.

В момента производствените възможности на HSW са в рамките на 20-30 САУ годишно

САУ Krab
САУ Krab Източник: Мілітарний

Полша подписа с Украйна договор за продажбата на самоходни артилерийски установки (САУ) Krab на стойност 2,7 млрд. злоти, или $650 млн. Това заявиха на съвместна пресконференция в мега комбината "Сталова Вола" полският премиер Матеуш Моравецки, вицепремиерът и министър на държавните активи Яцек Сасин и министъра на националната отбрана Мариуш Блашчак, съобщи Укринформ.

 

"Подписваме един от най-големите, ако не и най-големия за последните 30 години договор за износ на отбранителни оръжия", заяви Моравецки. Той добави, че това оръжие ще играе много важна роля на бойното поле в Украйна. Моравецки разкри, че финансирането на тази покупка от Украна идва частично от ЕС, а другата част Киев плаща от собствения си бюджет.  

 

"Jова е рекорден договор за полския отбранителен промишлен комплекс (ОПК), стойността му достига 2,7 млрд. злоти", добави добави вицепремиерът Сасин. 

 

Министър Блашчак отбеляза, че във войната на Русия срещу Украйна ключова роля играе артилерията. Поради това Полша смята да акцентира върху развитието на артилерията - както стволна, така и ракетна. 

 

Както стана ясно наскоро, Полша ще продаде на Украйна три дивизиона 155-милиметрови самоходни артилерийски установки Krab. САУ ще се произвеждат в завода Huta Stalowa Wola, който е част от Полската оръжейна група. В момента производствените възможности на HSW са в рамките на 20-30 САУ годишно. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени